Везенков коронясан за №1 в Евролигата и от баскетболистите

Баскетболистът на Олимпиакос спечели отличието за най-полезен играч

Спорт
22:07 - 07 Юни 2023
3037
Везенков коронясан за №1 в Евролигата и от баскетболистите

Александър Везенков бе избран за най-полезен състезател за състезателната година и от Асоциацията на играчите в Евролигата (ЕЛПА). 

Баскетболистът на Олимпиакос записа средно 17,6 точки, 6,8 борби и 1,9 асистенции през изминалия сезон 2022/2023. Везенков вече спечели отличието за най-полезен играч, което се връчва от Евролигата, а стана и най-добър реализатор в надпреварата.

Асоциацията на играчите в Евролигата излъчва призьори в различни категории за трети път в последните години. Победители са състезателите, събрали най-много гласове от баскетболистите на участниците в турнира.

Александър Везенков получи 47.4% от гласовете за най-полезен играч и бе описан като „най-добре представилият се състезател с най-голямо влияние върху играта на отбора си“.

За най-добър защитник с 43.9% от гласовете бе посочен съотборникът на българина в Олимпиакос Томас Уолкъп. Още един баскетболист на гръцкия тим - Костас Слукас стана най-добрият шести играч (38.6%).

Наградата за най-добър млад играч до 22 години за сезона (47.4%) бе избран Ям Мадар от Партизан.

Сред останалите отличени попаднаха фигури като Кайл Хайнс от Армани Олимпия Милано - за най-уважаван състезател (61.4%) и Серхио Люл от Реал Мадрид - за най-ключов играч (47.4%).