Вежди, Георги Гергов, Илиана Йотова и Тодор Батков изпратиха Тошо Тошев (СНИМКИ)

Стотици журналисти се сбогуваха с големия издател

Общество
13:10 - 26 Септември 2023
5866
Вежди, Георги Гергов, Илиана Йотова и Тодор Батков изпратиха Тошо Тошев (СНИМКИ)

Вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, бившият председател на Народното събрание Вежди Рашидов и стотици бивши колеги от в. "Труд" се сбогуваха с доайена на родната преса Тошо Тошев.

Валерия Велева, Никола Кицевски, Димитър Шумналиев, Ана Заркова, Георги Трайков, Валери Запрянов, Уляна Пръмова и Венелина Гочева уважиха по обяд на 26 септември събитието в църквата "Света София".

"Имаше куража да изразява и отстоява мнението си. Работил е с всички български политици, внушавайки респект и уважение. Самият той споделяше, че за да отстояваш истината, се иска да имаш надежди. За жалост, надеждите на българите умираха през годините и всеки от нас се прощаваше с тях по различен начин", посочиха от семейството на журналиста.

Да отдадат почит към починалия дойдоха и бизнесмена Георги Георгов, бившият собственик на ПФК Левски Тодор Батков, Йордан Динев, Борислав Гуцанов, конституционният съдия Атанас Семов, Красимир Райдовски.

"Ние бяхме много добри приятели", заяви бившият депутат и някогашен министър на културата Вежди Рашидов.

Скулпторът подчерта, че ще запомни Тошев с фразата: "Аз приятелите не си ги предавам, аз си ги пазя". Той отбеляза, че таза фраза за него е станала мото.

"Много близки бяхме. Светла му памет! Пазете си приятелите. Смятам, че това го каза много мъдро", добави Рашидов.

Вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че е много трудно в такъв момент човек да говори. "Не съм си представяла, че за Тошо Тошев мога да говоря в минало време и да изрека "Сбогом, приятелю". Дошла съм днес да му кажа: "Ти беше голям български журналист, истински приятел и човек, който имаше смелостта да говори истината в очите на хората. Малко са такива като него. Да почива в мир! С него си тръгва по нещичко и от всеки един от нас, не само заради времето, а заради истинските неща в живота", каза още Йотова.

Снимки: Lupa.bg