Вежди иска глоби за метнати яйца по парламента

30 000 лева да плати Отровното трио за омазаните фасади

Политика
16:22 - 16 Август 2020
3431
Вежди иска глоби за метнати яйца по парламента

След като сдружение "Зограф" сезира културното министерство да бъдат глобени организаторите на протеста, шефът на култураната комисия поиска същото. Да бъде глобено "отровното трио" заради доматите и яйцата по фасадата на парламента, поиска и шефът на комисията по култура Вежди Рашидов, след като по-рано днес сдружение "Зограф" сезира културното министерство да глоби организаторите на протестите с 30 хил. лв.

"Ако имаме държава, в която искаме да живеем в правов ред и искаме наистина да носим паметта на времето, то това което става с паметник на културата от национално значени като парламента, е престъпление и вандалщина. Паметниците не бива да ги делим на парламент или непарламент", коментира пред "24 часа" Рашидов. Така той подкрепи и исканията сдружението. Още преди година самият той искаше да бъдат увеличени глобите за посегателства над паметниците на културата.

"Не познавам никого от това сдружение, но смятам, че министерството на културата ще се вслуша в гласа на "Зограф" и наистина ще използва закона много строго да бъдат глобени тези, които нарушават всички правила. Щом от "отровното трио" искат да са организатори, да са знаменосците на протеста, трябва да имат пълен контрол над протестиращите. Така е и в държавата. Вината понасят ръководителите", каза още Рашидов.

Почистването и възстановяването на фасадата ще струва скъпо на българските данъкоплатци, а за това не трябва да плащат всички, а само протестиращите, смята бившият културен министър.

"Да спрем вече тази изкривена форма на демокрация, която не е правилна. Не може един депутат само защото е депутат да бъде замерян с домати и яйца и това да бъде демократично. Ами, ако един депутат замеря протестър с домати, демократично ли ще е", попита Рашидов.