Вежди откри изложба, закле се да рисува до последен дъх

Този път скулпторът представи не собствени, а картини на фламандски художници

Новини
18:55 - 07 Декември 2022
2371
Вежди откри изложба, закле се да рисува до последен дъх

Нова изложба откри Вежди Рашидов, макар и не със собствени творби. Този път той представи живопис, дело на фламандски художници.

"Реших да покажа една моя страст. От младо момче започнах да колекционирам произведения, но не каквото ми попадне, а каквото е добро. Като професионалист за мен е много важно да е качествено едно произведение. И понеже всички събират стари български майстори, аз реших да бъда малко по-различен и започнах да събирам западноевропейски.

Аз винаги съм бягал от суетата, но реших да покажа на приятелите си реставрирано, спасено, подредено изкуство. Една част от тях човек ги намира в лошо, окаяно състояние, разкъсани, но когато е добра живосписта, си струва да инвестираш в реставрация и хубави рамки и да му вдъхнеш втори живот. Това е една мъничка част от голямата ми изложба", разказа пред "24 часа" председателят на НС и художник Вежди Рашидов. 

В изложбата са включени около 30 реставрирани картини. А цялата колекция на Рашидов възлиза на около 400.

На откриването присъстваха негови приятели и колеги както от арт средите, така и от политици с различни цветове. Сред тях бяха Георги Свиленски и Иван Ченчев от БСП, Тома Биков и колегата му художник Красен Кралев, заместничката на Рашидов в парламента Надежда Самарджиева. Изложбата уважиха и президентът Георги Първанов и проф. Николай Овчаров.