Вежди пусна сълза: Няма едно „благодаря” за Бойко

Топ
17:02 - 15 Юли 2020
2902
Вежди пусна сълза: Няма едно „благодаря” за Бойко

Вежди Рашидов побърза да пусне сълза за Бойко Борисов, без да има повод за тегобата му. Бившият министър на културата коментира евентуалната оставка на кабинета така:

„Това са хипотези. Но аз се надявам, че няма да падне България. Медиите ни ще бъдат пак обществени! Дори и да се подаде оставка, какво драматично има? Борисов е подавал вече два мандата оставка. България е важното да съществува. Смятам, че драмата на обществените медии и на хората не е кой ще управлява, а как ще управлява. Смятам, че Борисов за 10 години направи доста неща. Непочтено е да си изхабил 15 години от живота си, желаейки да създадеш нещо и за това да няма едно „благодаря“, тюхка се председателят на Комисията по култура и медии в Народното събрание.

„И до днес, и в бъдеще обществените медии ще имат своя контрол. Те си имат Управителни съвети, ръководства, дирекции… Разбира се, плурализмът трябва да го има по една проста причина - мненията колко са повече, толкова по-богато ще бъде това, което искаме да слушаме и да гледаме, но когато говорим за плурализъм, не говорим за диктат“, коментира пред БНР Вежди Рашидов по повод промените в Закона за радио и телевизия, които изтегли, за да може да бъде проведено по-широко обществено обсъждане.

В текстовете е предвидено мандатите на генералните директори на БНТ и БНР да бъдат увеличени от 3 на 5 години. Причините Рашидов обясни с нуждата от устойчивост:

„Както в БТА е 5 години и има една устойчивост в БТА, аз предполагам, че има нужда да се вдигнат мандатите на обществените медии по една проста причина – ние сме свидетели години наред как един мандат е от две-три години. За едно предаване, което тръгва, ново, му трябват не по-малко от една-две години, да се стикова, да улегне… и докато се направят определени реформи, мандатът е изтекъл. А знаете, че у нас има една мода – който дойде на власт, историята започва от него, а това държи под напрежение хората, които работят и произвеждат медийни продукти“.

Когато някой не се справя с работата си в медиите, има достатъчно лостове той да бъде сменен, убеден е Рашидов. Според него оттеглянето на промените не е крачка назад: „Докато един закон не е влязъл в зала, има крачка назад. Крачките могат да бъдат правилни, временни и всякакви. От нищо не сме се отказали! Дойдоха много още предложения и се наложи …“.

Необходимо е да се огледат постъпилите предложения. Очакват се и такива от Министерството на културата. Рашидов изтъкна, че е необходима и широка обществена дискусия за собствеността на медиите.

„Законите се правят, за да са медиите спокойни, устойчиви и да могат да работят хората и да им е гарантирана работата“.

Рашидов е категоричен, че реформата няма общо с подписката за оставката на генералния директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков. „Аз не правя закони заради личности. Правим за българската национална култура  - днес ако е Кошлуков, утре ще е друг – и за Българското национално радио“.

Председателят на Комисията по култура и медии заяви, че е против това в обществените телевизии и радио да има „грантаджии“, защото „пари никой не дава за честните очи“ и такъв човек „изпълнява нещо външно“, а обществените медии трябва да са абсолютно независими. „Когато човекът е зависим от парите, той не е за независима медия, а ние много искаме да имаме независими обществени медии“.

Текстовете трябва да бъдат обсъдени с директорите на медиите, със СЕМ и АБРО, а Рашидов се ангажира и с широко обществено обсъждане.