Вежди Рашидов: Борисов ходи върху жарава, искаме ли Илия Павлов да се върне

Мен четири папи са ме галили, похвали се бившият министър на културата

Политика
15:21 - 12 Януари 2020
4704
Вежди Рашидов: Борисов ходи върху жарава, искаме ли Илия Павлов да се върне

"Днес България е фактор. Може да е много малка държава, но тя е разпозната и е вече на световната карта. Това е благодарение на Бойко Борисов. Той доказа, че е изключително талантлив човек, защото ходи по тънък лед. Ходи върху жарава", каза в предаването „Денят с Георги Любенов“ по БНТ депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов.

Той коментира широк кръг от теми - от посещението на премиера в Турция за откриването на газопровода "Турски поток" до ареста на екоминистъра Нено Димов и участието на България във Венецианското биенале.

Според Рашидов България е много малка държава и никой не се интересува от доставките на газ в страната, защото потреблението не е толкова голямо. По думите му премиерът може да бъде провален само от най-близките си. "Защото много порасна за разлика от тези, които са близко до него", каза депутатът.

„България е реално на световната карта, защото премиерът Борисов доказа, че е един изключително талантлив човек, който ходи върху тънък лед. С пътуването си до Америка, с флик-флаковете, които прави в Турция, той ходи върху жарава. И то единствено в интерес на българската държава”, даде мнението си бившият министър.

"Добре, де, ние забравихме ли, помните ли кой беше председател на „Топ енерджи“, годините, в които зимата нямаше за детските градини парно, и един бизнесмен, казва се Илия Павлов, даде безвъзмездно газ, беше председател на „Топ енерджи“, представител на „Газпром“ – не го казвам за друго. Искаме това ли да се върне? Не е ли добре да имаме топли къщи, топли детски градини, топли училища – това прави Бойко Борисов. Един човек в международен план, който има уникални успехи“, каза още бившият министър.

„Този гаф наистина е страшен и е наслоен в годините още от социализма, включително и последните. Но се носи отговорност. Нима не виждаме, че премиерът до такава степен е обръгнал, че аз вече се притеснявам за самите гербери. Той няма милост, за който сбърка. Всички суджуци си отидоха, всичко това, което искаше да опетни името на Борисов, си отиде”, добави Рашидов в коментар за водната криза.

По повод реформите в културата депутатът заяви: “Не мога да ви кажа, ще питате министъра. Има една реформа и тя в театрите, която аз направих. Благодаря на Христо Мутафчиев, че в едно телевизионно студио си позволи да каже „благодарение на Вежди”. Останалите не знам защо се пазят да ми казват името, че направих и най-хубавия музей на Балканите: „Квадрат 500” и като се стигне до кой го е направил - пълна тишина. А иначе тунеядци има, които на топличко работят, взимат държавни пари, много са готини, сладури. Театрите са ни пълни. Артистите живеят малко по-добре, качиха се на хубави коли."

Оказа се, че Вежди Рашидов изобщо не е доволен от представянето на Пловдив като европейска столица на културата. „Ами, слава Богу, че свърши. То европейска столица така и така нямаше, добре поне, че приключи. Малко ми е обидно, защото съм все пак и художник, творец. Нещо може ли да ми кажете, освен тортата в откриването?“, коментира ексминистърът.

За него провал е и представянето ни на Венецианското биенале: "От три години насам аз като художник за първи път видях такова чудо. Това е един провал и ме е срам. Въпреки че някой може да се гордее много - за нищо. За биеналето се изхарчиха едни пари по един тотално неправилен начин - половин милион. Отишли сме да купим едни обикновени чаши от Виетнам, в командировки. Двама участника има на тавана на Венеция - и 17 човека на екскурзия във Венеция. Ние платихме една яка сума за едно таванско помещение. Държавите купуват павилиони за да представят националната си култура. А участието на България на Венецианското  биенале е такъв резил, че не ми се говори." 

Като безспорен успех за България Рашидов отбеляза издание на Лувъра за тракийската изложба в парижкия музей. "4 милиона тираж са разпродадени, няма такава реклама на България, каквото има тука. 2000 произведения на тракийската ни култура. В Лувъра ние сме получавали аплодисменти като Борис Христов в Миланската скала. Няма друга държава, която да е показала самостоятелна експозиция от 2000 произведения в Лувъра. Е, как така при мен не пееха в читалищата на околовръстния път на европейските столици, а нашите хора пяха в Нотр Дам. Колко пъти България е участвала в световния музей в Америка „Пол Гети”? На плаката на музея беше Севт III. Япония падна на колене пред българската култура. А на това биенале (във Венеция) нас ни няма и в каталога. Така че стига с това биенале. Някои просто добре са си хапнали. Аз имах оферта за същото биенале - но не за таван, а за 200 квадрата дворец на Гранде канале. За 40 хиляди евра."

Вежди Рашидов се похвали и че е имал няколко срещи с различни папи. "Премиерът е гален от папи три пъти, а аз четири пъти - в рамките на шегата, разбира се. През 1981 г. аз спечелих Златния медал на Ватикана при Йоан Павел, бях с едни дънки и едни маратонки, нямах фотоапарат и в библиотеката ми дадоха златния медал на името на Данте Алигиери, който е в мен и е от чисто злато. Това ми беше първата среща, малко след като стреляха по Йоан Павел (Папата е ранен на 13 май 1981 г., б.ред.) При папа Бенедикт съм бил три пъти, при Франциск - 2 пъти. Много е приятно да влезеш в списъка с 2000 значими и уважавани хора, на които папата на всяка Коледа изпраща поздравително писма с благословия. То пристигна отдавна, преди Коледа, но сега го публикуваха в един приятелски сайт, каза депутатът от ГЕРБ.

В края на интервюто Вежди Рашидов подари на водещия Георги Любенов испанско списание, темите, в което били Монсерат Кабайе, Пабло Пикасо, а за Рашидов имало 6 страници, и издание на Британския музей, на чиято задна корица има реклама на изложбата му в лондонската галерия „Галиарди”.  Оказа се, че тази изложба българската държава е платила малко над 20 хиляди паунда.