Вежди Рашидов дари картини от 18-и и 19-и век на градската галерия в Пловдив

Нека доброто да ни обединява и да намира последователи, сподели художникът

Култура
17:57 - 29 Септември 2022
3131
Вежди Рашидов дари картини от 18-и и 19-и век на градската галерия в Пловдив

Вежди Рашидов връчи днес на Градската художествена галерия в Пловдив ценно дарение - 15 творби на западноевропейското изкуство от 18 и 19 век от Белгия, Холандия, Италия, Германия и Франция. Те са част от неговата лична колекция, събирана десетилетия. Картините бяха подредени в първата зала на галерията и обогатяват нейния фонд.

"Обичам този град и вярвам, че днес дарявам на Пловдив нещо хубаво. Аз съм правил и правя добри неща, Апелирам доброто да ни обединява и да намира последователи”, заяви Вежди Рашидов.

Директорът на галерията Красимир Линков благодари за дарителския жест с думите: “Най-вдъхновящото у Вежди е, че той увлича с думи, талант и действия много последователи, много хора - вижте живота му в неговите каталози и книги и ще се уверите в това. Днешното дарение е ценно за галерията и за Пловдив. То не е първото за нас - през 2019 година Вежди Рашидов също ни дари ценни западноевропейски творби.”

Кметът на Пловдив Здравко Димитров благодари на Вежди Рашидов за благородния акт. Той припомни и друго лично дарение на Рашидов — голям брой ценни книги за Народната библиотека “Иван Вазов” в града.