Вежди Рашидов е специален гост на честването на 200 години на Рибния буквар в Барселона

Култура
13:03 - 06 Септември 2024
1857
Вежди Рашидов е специален гост на честването на 200 години на Рибния буквар в Барселона

Вежди Рашидов е специален гост на днешното честване на 200-годишнината на Рибния буквар на д-р Петър Берон, което се организира в Барселона от Университета по библиотекознание и информационни технологии /УниБИТ/. Домакин на събитието е Прочутият Кралски артистичен кръг в Барселона, на който Рашидов е почетен пожизнен член, редом със знакови световни творци, и носител на най-високото отличие на организацията – Златен медал. Вежди Рашидов е и почетен професор на УниБИТ.

Честването на годишнината на „Буквар с различни поучения“ на д-р Петър Берон в Деня на Съединението се осъществява с подкрепата на Министерството на културата, Националната библиотека, Генералното ни консулство в Барселона и Асоциацията на българите тук. На честването са поканени и учителите и учениците от българското неделно училище в Барселона. То е създадено преди години с активната подкрепа на Христо Стоичков и Илиян Пенев, които са и най-активните спомоществователи на школото.

На прага на импозантния Дворец Пинятели Вежди Рашидов бе посрещнат от Жозеп Феликс Бенц, президент на Кралския артистичен кръг. Той е и президент на Световния форум за мир, основан преди години в Люксембург. Вежди Рашидов и Жозеп Феликс Бенц разговаряха и за възможностите България да има роля в изявите на този форум, който всята година събира в различни столици учени, общественици и творци.

В момента в една от залите на Двореца има изложба на Салвадор Дали и посетителите, дошли да я видят днес, бяха силно заинтригувани и от българското събитие, което представя непознатия Рибен буквар – първият наш учебник  със светско съдържание на разговорен език.

„Щастлив съм, че имам принос в реализирането на днешната важна проява на УниБИТ в Барселона, тя е част от възходящото развитие на културните взаимоотношения между България и Испания“, заяви Вежди Рашидов. Колкото повече хора в Европа се запознават с българската история и култура, с българския дух и талант, толкова повече авторитетът на България ще расте, убеден е Рашидов.