Вежди Рашидов и Захари Каменов с великолепни пейзажи от Гърция

Двамата творци откриват съвместна изложба

Култура
14:37 - 06 Декември 2023
14444
Вежди Рашидов и Захари Каменов с великолепни пейзажи от Гърция

Вежди Рашидов и Захари Каменов подредиха в Арт галерия Vejdi най-новите си творби, вдъхновени от едно съвместно пътуване. Изложбата е наречена „Пейзажи от Гърция“ и ще бъде открита на 12 декември 2023 г. /вторник/ в 18 часа.

Вип арт пространството на ул. „Симеоновско шосе“ 97к събира на едно място десет акварела на Вежди Рашидов и десет живописна платна на Захари Каменов. Двамата творци показват и по две скулптури. Рашидов е изваял от бронз „Конник“ и „Глава“, а Каменов – два ангела от теракота.

„Пейзажът носи една интимност, в която ние съзнателно или несъзнателно съществуваме. Това е средата, в която всичко останало носим като  духовен потенциал“, сподели Вежди Рашидов. За него пейзажът е магията и там винаги може да присъстват познатото от всички като цяло и пропуснатият от отделния зрител детайл, в който се крие онзи чар, създаващ любопитството към природата.

„Имам пиетет към пейзажа. Имам нужда от реалност и в случая я изразявам с тази изложба с пейзажи от Гърция“, разказва Захари Каменов. И той вярва, че пейзажът носи магичната светлина на света, който обитаваме.

Двамата творци са свързани с дългогодишно приятелство и са правили десетки общи изложби  по света – от Париж до Далечния Изток. Скорошното им пътуване до Гърция сега ги е вдъхновило с богатството на пейзажа.