Вежди Рашидов: Никой не наказва фалшификаторите на изкуство

Новини
12:59 - 19 Юни 2019
1710
Вежди Рашидов: Никой не наказва фалшификаторите на изкуство

Фалшификациите в изложбата на галерия „Структура” не са прецедент. А проблемът е, че „никъде никой не наказва никого”. Това заяви скулпторът и шеф на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов пред Нова ТВ. Той посочи, че прокуратурата трябва да се сезира за това престъпление. По думите му Съюза на колекционерите също са сразени и „са учудени от това убийство на пазара на изкуството”.

„В държавата е пълно с органи. Има цели дирекции", изплака Рашидов. И попита кой е правил каталога на галерията, в която се оказа, че десетки произведения на български и европейски творци са били фалшифицирани.

„Няма значение кой за колко е купувал. Когато купувате, нали искате да знаете кой купувате. Галеристката не ги знае пък ги излага.” „Какъв е този каталог менте. Кой галерист е правил?”, попита още Рашидов. И сам отговори, че галериската е дългогодишна служителка на Националната галерия и Софийската галерия. „Човек, който трябва да разпознава ментето. Какво е работила?”, добави скулпторът.
Вежди Рашидов припомни, че миналата година са били приети по неговово предложение поправи в Наказателния кодекс. Според тях за фалшифициране на художествени произведения се наказва с глоба и затвор.

Скулпторът призова „законът да бъде прилаган, а не услужливо някой да си затваря очите”. Рашидов спомена още, че миналата година е бил заснет от охранителни камери служител на Националната галерия, който е изнесъл картина оттам и така не я е върнал.