Вежди Рашидов няма да е активен политик, иска да остане художник

Култура
09:12 - 26 Октомври 2020
2612
Вежди Рашидов няма да е активен политик, иска да остане художник

Вежди Рашидов възнамерява да не е активен политик след изборите, а да си продължи като художник.

Това стана ясно от негово интервю по bTV, в което той обясни решението си чрез това какво ще предложи улицата. Рашидов бе министър на културата, а в момента е председател на Комисията по култура в парламента.

"Остарях, на 70 г. съм, искам да си остана добрия художник. Няма да съм така активен, ако Борисов ми поиска съвети, ще дам. Зависи от улицата какво ще предложи - ако предлага яйца или бесилки, може и да бъда политик, ако улицата не ми носи ковчега... Искам да видя посланието на улицата, а тя предлага яйца по паметници на културата", обясни подробно шефът на културната комисия.

По думите му, времената не са продуктивни, а истерични - "улицата крещи, хвърля слюнки", а жена му в "Пирогов" днес е трябвало да почива, но е отишла на работа, защото в болницата 30 лекари и сестри са заразени.

Рашидов смята за правилно да му се иска оставка от страна на българските интелектуалци и каза, че няма проблем да я даде, тъй като вече я е давал като министър на културата, а сега като председател на комисията - не е проблем.

Той добави, че с негова препоръка е станал Боил Банов министър на културата, но след като това е станало, той се е еманципирал. Но отговори уклончиво дали е свършил добра работа - "Задайте си въпроса какво е направено от Боил Банов".

Рашидов е категоричен, че министърът трябва да глоби по 30 000 лв. тримата от "Отровното трио" за целене на паметници на културата с яйца и ги определи като "машина за плюене". 

Рашидов коментира, че не се е чувал с премиера Бойко Борисов, който обяви, че има положителен тест за коронавирус. Последния път, когато са разговаряли, са обсъдили медийния закон, заради който шефът на БНР Андон Балтаков подаде оставка. Рашидов потвърди, че няма да пусне закона, преди да премине през обществено обсъждане.

Вежди Рашидов коментира личния живот на премиера Бойко Борисов. Той посочи, че е грешка да излезе запис на премиера от дома му. "За да се случи това, някой е за трепане там", възмути се той. На въпрос дали разпознава гласа му и дали използва премиерът такъв език, той отговори: "Каквото си иска в дома си, това ще говори премиерът и какво прави в собствения си дом - е негова работа".

По думите му трябва да се докаже дали записът с гласа на премиера Бойко Борисов от дома му е автентичен. Рашидов коментира и скандала между премиера и Цвета Караянчева, като каза, че двамата са си простили, след като излезе запис с гласа на премиера, в който се чува как се обижда председателя на НС. "Има грехове, има и прошки", каза Рашидов.