Вежди Рашидов вае паметник на Стоян Омарчевски

Идеята е на директора на Сатиричния театър Калин Сърменов, който организира голяма дарителска кампания

Култура
13:03 - 29 Август 2024
1951
Вежди Рашидов вае паметник на Стоян Омарчевски

Вежди Рашидов вае паметник на големия българин Стоян Омарчевски. Идеята е на директора на Сатиричния театър Калин Сърменов, който с подкрепата на зрителите организира голяма дарителска кампания в театъра. Вежди Рашидов работи по паметника заедно с известния скулптор Красимир Ангелов.

Калин Сърменов посети ателието на Вежди Рашидов, за да види паметника, направен първо от глина. Актьорът разказа, че от детството си се възхищава на делото на Стоян Омарчевски, което незаслужено остава потънало в дебрите на историята.

"Още, когато Калин Сърменов ми сподели идеята си за паметника, аз се  вдъхнових за творбата. Длъжни сме пред паметта на големите българи не само да се преклоним, но и да оставим знак за уважение и почит. Късата памет се опитва да обезцени знаменателното дело на хора като Стоян Омарчевски, но стореното от него може да се види навсякъде в България. Трябва да имаме очи да видим и да признаем приноса на големите българи преди нас, а паметникът ще е само знак на признание“, сподели Вежди Рашидов.

Стоян Омарчевски /1885 – 1941/ е български политик, министър на народното просвещение в правителството на Александър Стамболийски. Той е реформатор в тази област - въвежда задължителното основно образование и реформира средното образование, строи близо 1200 нови училища в България, особено в малките селища, освобождава от данък издаването на детска литература, обявява 1 ноември за Ден на българските будители, внася законопроекта за поставяне на бюстове на заслужили българи в централната алея на Борисовата градина, има личен принос за откриване на четири нови факултета на Софийския университет, негова е и заслугата за създаването на достъпни народни библиотеки и на Българския археологически институт, както и на Художествената и на Музикалната академия.

Народната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“ пази днес малкото оцелели фотографии на големия българин Стоян Омарчевски.