Вице на Донев брани "Лукойл"

Цените на бензина щели да скочат, ако се спре концесията, твърди Христо Алексиев

Политика
11:51 - 11 Ноември 2022
3361
Вице на Донев брани "Лукойл"

"Лукойл" запази "Росенец" заради правителството на Кирил Петков, каза от трибуната на Народното събрание вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев.

В рамките на парламентарния контрол Мартин Димитров отбеляза, че служебното правителство е взело много важни решения без обществени обсъждания и без дебат в Народното събрание.

"Ключов въпрос за пазара на горива беше удължаването на концесията на пристанище Росенец", твърди Алексиев.

Според него е било редно да има обществено обсъждани и как това ще се отрази на пазара на горива.  От своя страна вицепремиерът Алексиев подчерта, че служебното правителство е поискало дерогация, защото тази концесия е трябвало да бъде прекратена на 10 октомври.

"Предходното редовно правителство взе решение за дерогация на суровия петрол, внасян от Русия. Логично е служебното правителство да не взима ключови решения. Служебното правителство е взело само решение за неприлагане чрез дерогация и непрекратяване на договора. Договорът на концесия нито е удължаван, нито е променян по някакъв начин", подчерта министърът.

Той обърна внимание, че терминал "Росенец", който е публична държавна собственост и товарната база на "Лукойл Нефтохим" са технически обвързани. 

Държавата предлага и фирмите да се възползват от помощ за високите цени на горивата

По думите на министъра е много трудно пристанището да бъде оперирано и от държавен оператор без съгласие с дружеството, защото една част от съорърженията са собственост на "Лукойл Нефотохим". Според него в момента едно решение за прекратяване на концесия, би предизвикало нарушаване на нормалната работа на рафинерията, от там дефицити, а от там по-високи цени на горивата. Той уточни, че все още има възможност едно редовно правителство може само да спре договора.  От своя страна Мартин Димитров каза, че до 2011 пристанището е било държавно, т.е. значи може. "Вие, за да продължите тази концесия, би трябвало да сте проверили концесионното възнаграждение, което се плаща", каза Мартин Димитров, цитиран от "Новини.бг". Той попита защо не са потърсили консултация с парламента по този въпрос. 

Христо Алексиев отговори, че са водени разговори за повишаване на концесионните възнаграждения, евентуално. Министърът призова да не се спекулира и повтори, че концесията не е удължавана.

"Тази концесия в противен случай трябваше да бъде прекратена на 10 октомври и това щеше да предизвика хаос на пазара на горива. Искам това да е ясно. Имайте предвид, че по закон решения по отношение на концесиите, се взимат от Министерски съвет", каза Алексиев.