Вицепрезидент на NEXO работил за Прокопиев

Икономика
15:15 - 13 Януари 2023
3312
Вицепрезидент на NEXO работил за Прокопиев

Вицепрезидент на разследваната у нас и в САЩ за пране на пари (в това число на лица, финансиращи терористи), измама на вложители и заобикаляне на санкциите срещу Русия криптобанка NEXO е бивш висш кадър на издателската корпорация на Иво Прокопиев – „Икономедиа“, пише "Труд".

Александър Починков, който е вицепрезидент „Инженеринг“ в определяната от разследващите като криптопирамида от величината на OneCoin на Ружа Игнатова фирма, е бил дългогодишен служител на енергийния бос. От профила му в бизнесмрежата LinkedIn става ясно, че е стартирал кариерата си в „Капитал“ още през 1997 г., когато постъпва на работа като системен администратор в едноименния седмичник „Капитал“ и изпълнява длъжността до 2000 г.

От юли 2013 до юни 2018 г. пък е бил главен технически директор на издателската империя на Прокопиев. Разделя се с „Икономедиа“ именно, за да отиде през 2019 г. в NEXO. 

В България NEXO действа през дъщерна компания „Ен Ди ЕС“ ЕООД, която обаче всъщност е разработчик на продуктовото портфолио на компанията и в нея се намира и реалният оперативен екип на криптобанката. 100% собственик на „Ен Ди Ес“ ЕООД е регистрираното в швейцарския кантон Цуг дружество NEXO, което пък от своя страна е собственост на регистрираното в американския щат с офшорно законодателство Делауеър NEXO Inc.

Отделно има NEXO Financial Services LTD във Великобритания, вече закритото NEXO Services OU в Естония, NEXO Services UAB в Литва, NEXO Finance Limited в Хонконг, NEXO AG на Маршаловите острови и NEXO Capital Inc на Каймановите острови. 

Според данните от българските разследващи по-голямата част от тези дружества реално са били кухи фирми и пощенски кутии, създадени, за да може да се приложи класическата за финансовите пирамиди схема Понци, но в дигитална среда.