Вицепрезидентът на КНСБ: Отпуснатата помощ е реанимационна, за да не спрат мините и ТЕЦ „Марица изток 2“

Рекултивацията трябва да започне, иначе екологичните щети и злополуки ще бъдат страшно силни, допълва той

Актуални новини
20:19 - 25 Април 2024
1650
Вицепрезидентът на КНСБ: Отпуснатата помощ е реанимационна, за да не спрат мините и ТЕЦ „Марица изток 2“

На властта отдавна не вярваме. Ние сме доволни, но не щастливи, така се пошегувахме с премиера. Помощта, която ни отпуснаха, е реанимационна, за да не спрат мините и ТЕЦ „Марица изток 2“. Рекултивацията трябва да започне, иначе екологичните щети и злополуки ще бъдат страшно силни. 250 млн. ще дадат глътка въздух, но не знам дали ще стигнат. Това коментира в „Интервюто в Новините на NOVA” вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов.

Правителството днес отпусна 200 млн. лв. за „Мини Марица-изток“. В кратки срокове ще бъдат предвидени и допълнителни 50 млн. лв. съобразно приетото днес решение на Народното събрание. Това стана ясно след срещата на премиера Димитър Главчев и министъра на енергетиката Владимир Малинов с представители на енергетици и миньори. 


По думите на Атанасов 15 000 души са пряко заети във въгледобива. „Няма сигурност за работните места. Справедливият преход приключи с първите 160 освободени от „Контурглобал“. За тях няма предложения за нова работа. Имаме индивидуални профили на всеки от тях и ще ги предложим, за да намерим решение за техните работни места. Те имат квалификация, не могат да са готвачи, както им предлагат“, обясни той. 

Според него либерализацията на пазара може да повиши цената на електроенергията.