Вицепрезидентът откри 20-ия Световен фестивал на анимационния филм с цитат от Жак Превер за свободата

Анимационният фестивал във Варна е откровение за артисти и зрители, сподели режисьорът Анри Кулев

Култура
17:49 - 12 Септември 2024
831
Вицепрезидентът откри 20-ия Световен фестивал на анимационния филм с цитат от Жак Превер за свободата

Варна за пореден път ще бъде столица на изкуството и културата, защото до 15 септември ще живее в ритъма на един от най-красивите фестивали – фестивала на младостта. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства участниците и гостите на 20-ия Световен фестивал на анимационния филм във Варна. Над 70 филма на автори от цял свят ще бъдат представени на фестивала, чиято програма включва и семинари, майсторски класове, детски работилници. Фестивалът беше открит тържествено в сряда вечерта във Фестивалния и конгресен център в морската столица.

В приветствието си Йотова изтъкна трудностите пред възстановяването на фестивала, чието първо издание е през 1979 г. Тя благодари специално на артистичния му директор проф. Анри Кулев и на студентите и младите творци за амбицията и таланта.

Илияна Йотова изказа поздравления за всички, които са възстановили фестивала, защото организаторите и подкрепящите това изкуство преминават през много препятствия, а и понякога е по-трудно да възстановиш нещо, отколкото да го създадеш отначало.

„В следващите дни ще се докоснем до едно голямо, но едновременно с това особено и много интересно изкуство. Тук ще има възможност за обмяна на опит, разговори за модерните виждания и за навлизането на най-новите технологии. Нашата задача обаче е да запазим в изкуството анимация човека и човещината“, каза още вицепрезидентът. 

„Фестивалът е не само състезание, а и нови контакти, обмяна на опит, споделяне на модерни виждания, нови техники, чрез които се разкрива необятната човешка душа“, посочи вицепрезидентът. "Сигурна съм, че всеки път, когато гледа анимационен филм, човек става по-мъдър", добави тя.

„Свобода – тази дума е духът на фестивала. Всички вие сте свободни хора, които мечтаят заедно, развиват нови идеи. Свободният човек е независим, силен и смел, обича да показва свободата си“, подчерта Илияна Йотова. „Свободата не е да тръгнеш, а да се върнеш и да действаш, пише големият френски поет Жак Превер. Пожелавам на Световния фестивал на анимационния филм винаги да се връща във Варна в името на изкуството и младите таланти“, заяви вицепрезидентът.


Създаването на анимационен фестивал във Варна беше едно откровение за българските артисти и зрители. Той се оказа в престижната четворка на световната анимация сред форумите в Отава, Загреб и Анеси и това беше едно изключително постижение. Това сподели проф. Анри Кулев на откриването на 20-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм (СФАФ) във Варна.

Той върна публиката в 70-те години на ХХ век, когато по думите му българската анимация вече има сериозна физиономия в Европа и света, намерила е собствена ниша в езоповския език и подтекста.

„Филмите на Тодор Динов, Доньо Донев, Иван Веселинов, Стоян Дуков, Зденка Дойчева, Христо Топузанов създадоха българска школа в анимацията. Тогава изведнъж се почувства остра нужда от разтваряне на ограничителните капаци в студията и се усети липсата на форум. Тези хора направиха огромни усилия, за да създадат този фестивал. Сега е лесно да се направи това, няма град без фестивал, но тогава беше много трудно. Той трябваше да бъде лицензиран през много международни организации. Тогава се появи Варна през 1979 г. Нямаше интернет, ние бяхме едно затворено общество и тези неща действаха изумително, ослепително. Помня спортната зала с пет хиляди зрители на крака да аплодират анимационни филми“, сподели развълнуван от сцената Анри Кулев.

Той добави, че към бащите на анимацията у нас трябва да се причислят и директорите на фестивала Орлин Филипов и Христо Цачев, които имат огромна заслуга за българската анимация. „Връщам този спомен, за да го предам и да го свържа с фестивала на бъдещето. Оттук нататък всичко е в ръцете на младите хора и студентите. Те са тези, които ще продължат фестивала на всяка цена и с много усилия“, завърши аниматорът, който е организатор на форума. 

В церемонията се включи и заместник-кметът на Варна по културата Павел Попов, който сподели, че винаги е харесвал много анимационното кино. По думите му то осигурява падането на границите на въображението и на ограниченията, които създава властта.

„Аз съм много щастлив, че Варна е отново домакин на този фестивал, който е част от мечтата на настоящото управление да превърне Варна в културна столица и космополитен град, в който свободата е в силата си и всеки се чувства в своята творческа мощ с най-доброто, което може да предложи“, добави той. 

Световният фестивал на анимационния филм получи поздравителен адрес от министъра на културата Найден Тодоров, който отбелязва, че форумът събира най-доброто от българската и световната анимация и макар да има прекъсване в своята история, днес е доказателство, че изкуството е жизнено необходимо за нашето развитие като талантлив народ. Според министъра особено вълнуващо е, че участници тази година са кинотворци, взели участие в първото издание.  

Свои видео послания за 20-ото издание бяха изпратили аниматорите Бруно Бозето, спечелил първия Гран при на фестивала през 1979 г. с филма си „Алегро нон тропо“, както и Иржи Барта. На откриването публиката бе поздравена с изпълнение на актрисата Балена Ланджева на песента Over the Rainbow. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова и гостите на първия ден на фестивала разгледаха две много интересни изложби, които са подредени във Фестивалния и конгресен център. Подготвени са от режисьора, аниматор, художник и преподавател в Нов български университет Пенчо Кунчев, който е един от организаторите на фестивала. 

Едната експозиция показва плакати на филми, получили през годините Гран при на анимационния фестивал във Варна, чието първо издание е през 1979 г. Тогава приза получава лентата „Алегро нон тропо“ на Бруно Бозето. Събирането на плакатите за изложбата не беше лесно, каза Кунчев. Някои от авторите не са откликнали на поканата или са починали, други се оказало, че не пазят афишите си, поясни той.

Има обаче и кинотворци, като Йежи Куча от Полша, режисьор на наградения през 1987 г. „Парад“, който е направил наново плакат специално за събитието. Други от показаните произведения са подготвени от организаторите на база на фотографии на герои от филмите. 

Тази експозиция показва историята на фестивала, защото в нея присъстват филми от ключови издания, каза още организаторът.

Посетителите имат възможност да видят плакатите и на филма „Небивалици“ (награден през 1985 г.) на естонския режисьор Прийт Пярн, който е член на тазгодишното жури. Показани са и по-нови заглавия като „Любовни игри“ (2013 г.) на Юнг Юми от Корея и „Горски цар“ (2016 г.) на Жорж Швицгебел от Швейцария. Присъства и плакатът на наградения на 18-ото издание на фестивала чилийски късометражен филм „Звяр“ на режисьора Уго Коварубиас. 

Пенчо Кунчев е куратор за осми път и на традиционната изложба с рисунки на студенти от специалността „Анимация“ в Нов български университет, която е подредена във фоайето на зала 1 на ФКЦ. По думите му тя включва едни от най-добрите студентски постижения и служи за стимул на техните автори, защото ги среща с публиката. Освен това тя им дава възможност да сравнят работите си с тези на своите колеги, добави той.