Видин посреща Димитровден с мистичен спектакъл за последните дни на цар Шишман

Постановката на Клара Армандова "Ключът за крепостта" прави паралел между древността и съвремието

Общество
12:05 - 24 Октомври 2022
1393
Видин посреща Димитровден с мистичен спектакъл за последните дни на цар Шишман

В навечерието на Димитровден, духовния празник на Видин, жителите и гостите на града ще имат възможност да гледат постановката "Ключът за крепостта". Събитието е на 25 октомври в Общинския драматичен театър "Владимир Трандафилов", като входът е свободен.

На сцената ще оживее историята за последните дни от царуването на Иван Шишман. В историята се преплитат прастари езически обреди с християнската вяра и корените на българското оцеляване. Драматичният разказ, в който централни теми са разединението и предателството, е и смела препратка към сегашното трудно и несигурно време, разказват от екипа.

Известният режисьор и театрален педагог Клара Армандова поставя за пръв път в България пиесата „Ключът за крепостта“ на автора Красимир Симеонов с участието на актьорите Нона Йотова, Роси Русева, Филип Гуляшки и Иван Рангелов. Композиторът Иван Динев оформи докрай този интригуващ спектакъл.

Спектакълът е и драматичен разказ за сблъсъка на последния търновски цар Иван Шишман с кръвожадния османски султан Баязид, преплетен с историята за построяването на една силна крепост и ключа от нейния таен вход.

"Ключът за крепостта" е и история за любовта на една майка към сина си и нейните предели. История за една пророчица и нейните трагични опити да помогне за спасението на крепостта. История за преплитането на прастари езически обреди с християнската вяра и корените на българското оцеляване. История за война по време на чума. 

Ще съумее ли България, държавата на духа, отново гордо да се изправи обединена, е основният въпрос, който артистите поставят.