Видинската болница пак на протест: Да не се закриват отделения!

Медицинските специалисти вече подадоха колективна оставка

Здраве
15:07 - 02 Юли 2019
4818
Видинската болница пак на протест: Да не се закриват отделения!

Втори ден граждани излизат на протест с искане да не се закриват отделения във видинската многопрофилна болница "Св. Петка", съобщи БТА. Те не приемат предложението на здравния министър за преструктуриране на болниците в Северозапада, за закриване и сливане на някои отделения в трите областни болници във Видин, Враца и Монтана.

Oколо 100 от медицинските специалисти във видинската болница, са готови да напуснат в края на септември, обяви акушерката Владислава Славова. Ръководството на лечебното заведение е получило депозирано колективно уведомително писмо, че медицинските специалисти са готови да напуснат работа.

"Понеже никой не ни чу и никой не направи нищо, за да промени ситуацията, в която е изпаднала нашата болница, решихме да подадем уведомление за колективно напускане", обясни мотивите акушерката Владислава Славова.

Неврологът д-р Жанноел Иванов не отрича необходимостта от реформи. Той е категоричен, че вероятно някаква оптимизация и актуализации на отделенията и на лечебния процес трябва да има, защото нуждите на хората се променят, но в никакъв случай това не трябва да означава затваряне и унищожаване на дейности в болницата.

Има отделения, които и сега не работят добре, заради липсата на специалисти или защото не са финансово рентабилни, каза пред протестиращите д-р Борислав Милчев, член на УС на видинската болница. Той увери хората, че здравното заведение няма да се закрива, но ще обсъждат варианти за оптимизиране дейността на отделенията, които не работят добре. Видинската болница към момента е обявила 17 свободни работни места за лекари от различни специалности, с които не е попълнен щатът.

Снимки: БТА