Видният съдия и дипломат Александър Янков си отиде на 95

Професорът бе всепризнат специалист по морско право и наш посланик във Великобритания

Общество
22:40 - 17 Октомври 2019
4888
Видният съдия и дипломат Александър Янков си отиде на 95

На 95-годишна възраст си отиде видният юрист, учен и дипломат проф. Александър Янков. Тъжната вест Lupa.bg научи от неговите близки. Той бе световнопризнат специалист по международно морско право и дългогодишен съдия в Международния трибунал по морско право в Хамбург. В периода 1972-76 г. проф. Янков е посланик на България във Великобритания и Северна Ирландия, а в периода 1976-80 г. е постоянен представител на България при ООН в Ню Йорк.

Той е роден през 1924 г. в Бургас. Завършва Бургаската мъжка гимназия и право в СУ “Кл. Охридски” с отличие. Специализира Международно право в Хага. Той е Доктор по право, а от 1973 г. е професор в катедрата по Международно право и международни отношения в Софийския университет, която ръководи в периода 1980-1989 г. От  1981 г. е  член-кореспондент на БАН и през 1988-1989 г. ръководи секцията по Международно право и международни отношения в Института за държавата и правото при БАН, през 1988-91 г. е зам.-председател на БАН. През 1989-90 г. е председател на Комитета за наука и висше образование и зам.-председател на Националния съвет за образование, наука и култура. Бил е член на Президиума и председател на Съюза на научните работници в България и член на ЦС на Съюза на юристите в България.

Член на Комисията по международно право на ООН в Женева през 1977-96 г., на Постоянния арбитражен съд в Хага от 1971 г., а от 1 октомври 1996 г. почти до смъртта си - на Международния трибунал по морско право в Хамбург. Бил е и Президент на Камарата на трибунала по споровете относно опазването на морската среда.
 
Проф. Янков е гост-професор в Юридическия факултет на Софийския и Пловдивския университет, Бургаския и Варненския свободен университет. Той е Почетен доктор на Бургаския свободен университет, на Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград и "Доктор хонорис кауза" на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Преподавал е също така в университетите във Вирджиния, Ню Йорк, Южна Каролина, Кембридж, Оксфорд, Токио, Пекин, Солун, Далхузи (Канада), Европейския университет във Флоренция, Дипломатическата академия в Перу, Егейската академия по морско право на о-в Родос, Световния морски университет в Малмьо, Хагската академия по международно право и др.

Българската морска камара награди проф. Александър Янков


Автор е на множество публикации в областта на теорията и практиката на международното право, засягащи основните принципи на международното право и тяхната кодификация, международните договори, правната природа и международноправния статус на международните организации и специално на ООН, мирното уреждане на международните спорове и юрисдикцията на Международния съд, дипломатическото право, международното морско право, международноправния режим на опазването на морската среда и морските научни изследвания, основните проблеми на международната сигурност и правния режим на безядрените зони и ред други.

От 1957 г. е консултант по международноправни въпроси при МВнР. Представлява страната ни в редица международни организации и конференции: Комитета на ООН по мирно използване на морското дъно и негов зам.-председател (1968-73 г.); Международната морска организация, като председателства осмата асамблея през 1973-74 г. в Лондон; Третата конференция на ООН по морско право и председател на Третия й комитет на всички сесии през 1973-82 г. и ред други. Той е един от основателите на Българската асоциация по международно право през 1962 г. и нейн несменяем председател от 1982 г., председател на Националната асоциация за международни отношения от 1994 г. В края на август 2012 г. София е домакин на 75-та конференция на Международната асоциация на юристите. Тогава проф. Янков поема председателството за срок от две години.
 
Публистичната му дейност се състои от множество книги, монографии, студии и статии в областта на международното право, международното морско право, сигурност и опазване на морската среда и други.
 
Проф. Янков е Народен представител в 34-то и 35-то Народното събрание и в 7-то Велико народно събрание (1990-1991 г.)

Ректорът на СУ проф. дин Иван Илчев връчва почетното отличие „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на чл.-кор. проф. Александър Янков

 

Носител е на ордените: "Кирил и Методий" I ст. за постижения в науката (1963 г.), орден "Народна република България I ст. (1974 г.); Специално отличие и медал за особени заслуги и принос към външната политика на България (1984); множество отличия за доблест и други.
 
Удостоен от Президента на Република България с орден "Стара планина" - първа степен  (2004  г.). Почетен гражданин на гр. Бургас (2001).
 

На снимката горе: Външният министър Кристиан Вигенин награди със златен почетен знак проф. Александър Янков през 2014 г.