Виена Моцарт оркестра гостува в София за Коледа

Музикантите ще празнуват 25-ия рожден ден на Класик ФМ радио в зала 1 на НДК

Култура
22:21 - 20 Април 2019
2280
Виена Моцарт оркестра гостува в София за Коледа

Класик ФМ радио ще отпразнува 25-тия си рожден ден с тържествен концерт на Виена Моцарт Оркестра. Един от най-известните класически оркестри в света ще зарадва българската публика на 22 декември в зала 1 на НДК, по повод годишнината на единственото радио за класическа музика в страната и на Балканите.

Както подсказва името на оркестъра Виена Моцарт Оркестрa, музикантите в състава му се посвещават изцяло на произведенията на най-уважавания представител на този период – Волфганг Амадеус Моцарт. Репертоарът на оркестъра варира от всички негови симфонии, през голямо разнообразие от инструментални концерти (за цигулка, пиано и духови), до арии и дуети от най-известните му опери. По повод предстоящите светли празници, от 23 април до 6 май организаторите дават частично 10% отстъпка от цената на билети за събитието. Специално за рождения ден на радиото, на сцената ще се качат 17 от най-изявените класически музиканти.

Oще от създаването си през 1986 г. оркестърът радва публиката по цял свят, като концертите им се отличават не само с високото ниво на професионализъм и музикалното майсторство на сцена. Благодарение на тях, но и на автентичните исторически костюми и перуки, богатата програмата, както и ентусиазма на всички тези млади музиканти, концертите на Виена Моцарт Оркестра се превръщат в едно незабравимо преживяване.

Макар да е роден в Залцбург, Моцарт намира своя дом във Виена, където живее и твори едни от ключовите си произведения и ненадминати в световен мащаб шедьоври. Всички оркестранти се стремят да запазят музикалната традиция и културното наследство на Виена, като се посветят на популяризирането на симфоничната камерна музика от Виенския класически период. Те с лекота ще пренесат публиката в онова време, което оформя Виена, столицата и резиденцията на Хабсбургската империя, както никой друг културен период не е правил преди: Барокът!