Виетнам засилва контрола върху тютюневите изделия

Свят
14:00 - 23 Ноември 2023
1691
Виетнам засилва контрола върху тютюневите изделия

Виетнамското министерство на информацията и комуникациите и Фондът за превенция и контрол на вредите от тютюнопушенето към министерството на здравеопазването организираха на конференция в Ханой за разпространение на диалога в борбата с тютюнопушенето, предаде Виетнамската новинарска агенция (ВНА).

На конференцията бяха представени актуални данни за контрола на тютюна, най-вече на продуктите от ново поколение, заяви Хо Хонг Ха, заместник-ръководител на отдел "Правни въпроси" на министерството на информацията и комуникацията, предаде БТА.

Според статистика над 1 милиард души в света са активни пушачи, от които 847 милиона са мъже, а 153 милиона са жени. Световната здравна организация (СЗО) заяви, че "тютюневата епидемия" е една от най-големите заплахи за общественото здраве, пред които светът се е изправял някога. Вследствие на това живота си губят 8 милиона души годишно. Повече от 7 милиона от тези смъртни случаи са резултат от пряка употреба на тютюн, а около 1,3 милиона са резултат от пасивно пушене. Във Виетнам 40 000 души умират всяка година от заболявания, свързани с тютюнопушене.

Нгуен Тхи Тху Хуонг от Фонда за превенция и контрол на вредите от тютюнопушенето цитира проучване от миналата година за употребата на тютюн сред ученици на възраст между 13 и 15 години. То показва, че употребата на електронни цигари е стигнала до 3,5 % в сравнение с отчетените 2,6 % през 2019 година.