Вигенин: Ако вземем третия мандат, няма да издигнем Габровски

Това заяви депутатът от БСП Кристиан Вигенин в предаването "Лице в лице" по bTV.

Политика
18:51 - 13 Декември 2022
2758
Вигенин: Ако вземем третия мандат, няма да издигнем Габровски

"Подкрепата на един кабинет е политически въпрос. Нашата позиция не е изненада за никого. Ние не сме готови и няма да подкрепим правителство с мандата на ГЕРБ. Няма да подкрепим правителство с премиер Габровски, ако ни бъде връчен третия мандат." Това заяви депутатът от БСП Кристиан Вигенин в предаването "Лице в лице" по bTV.

"Ако сме готови да предложим Габровски и същите министри с третия мандат, тогава каква е логиката да не ги подкрепим сега? Не, няма как да стане това нещо. Правителството трябва да бъде формирано по друг начин. Не отричам, че някои от кандидат министрите може да са същите, но това вече са хипотези".

"Когато се гласува кабинетът, всички народни представители от "БСП за България" ще присъстват, за да гласуват против. Опциите оттук нататък са две. Едното е да се намерят още 6 народни представители. Или да се окаже, че 10, 11 народни представители не присъстват, за да бъде избрано правителство и с по-малко гласова", допълни той. 

Според Вигенин вторият и третият мандат дават възможност за съставяне на правителство.

"Конституцията го е предвидила. Политическата обстановка е такава, че би било твърде оптимистично да разсъждаваме за правителство за 4 години. Усилия ще бъдат положени. Ако ние бъдем поканени от "Продължаваме промяната" на разговори, ще ги водим сериозни, с идеята да търсим варианти за правителство", добави той.