Вигенин даде нежно рамо на Корнелия

С натрупания опит и мъдрост Нинова ще бъде по-силен и по-успешен председател в своя втори мандат, смята зам.-шефът на парламента

Политика
14:20 - 05 Август 2020
3042
Вигенин даде нежно рамо на Корнелия

Настоящият зам.-председател на парламента и бивш външен министър Кристиан Вигенин отказа номинациите му за лидер на БСП и подкрепи настоящия шеф Корнелия Нинова за нов мандат. В специално видеообръщение той обясни аргументите си защо удря рамо в подкрепа на Нинова.

"Благодаря на структурите, които са ме издигнали, както и на тези, пред които предварително оттеглих номинацията си, наистина приемам това за израз на голямо доверие. Аз самият не съм заявявал намерения да се кандидатирам и ако някой ден реша да го направя, уверявам ви, ще знаете от рано и няма да чакам последния момент, за да мисля по въпроса. Аз подкрепям решението на Корнелия Нинова да се кандидатира за втори мандат начело на БСП", заяви настоящият член на Националния съвет.

"С ясното съзнание, че не съм и нямам намерение да бъда част от най-близкия й екип, преди 4 години подкрепих Нинова не защото очаквах постове и назначения, както някои, а защото видях в нея алтернатива на безвремието и апатията, в която бяхме изпаднали - тя поиска председателския пост с енергия, амбиция и конкретни публични ангажименти и аз й повярвах", заяви Вигенин. По думите му се е оказал прав. "Дали е интуиция или е способност за бърз анализ на фактите, но в критични моменти Нинова зае изненадващи, впоследствие доказано правилни позиции", коментира екс външният министър.

"Особено ценя усилието да преодолее двойнствената природа на БСП, култивирана с десетилетия - едно лице пред Брюксел и партньорите от ПЕС, друго в страната; защитник на бедните, изоставените и онеправданите, а в същото време и инструмент на част от олигархията; принципи в програмните документи, безпринципни компромиси в управленските действия. Окончателното премахване на тази двойнственост е ключът към връщането на доверието в БСП", коментира Вигенин.

"В същото време т.нар. вътрешна опозиция – разнородна и често деструктивна - не успя да представи убедителна алтернатива и като политика, и като кандидат с компетентен екип; парадоксално, за най-силен опонент днес се смята именно зам.-председателят на партията, който близо 4 години споделяше и заедно с Нинова реализираше политиката на БСП. Нямам съмнения, че с натрупания опит и мъдрост Корнелия Нинова ще бъде по-силен и по-успешен лидер в своя втори мандат начело на БСП", заяви още депутатът.

"За пръв път всеки социалист ще има думата кой да бъде следващият председател, затова не пропускайте този шанс – гласувайте и нека си пожелаем успех", заключи Кристиан Вигенин.