Вигенин на рождения си ден: Реших, отивам в Европарламента

В следващите месеци в БСП предстоят дълбоки промени, прогнозира депутатът

Политика
17:40 - 12 Юни 2024
5331
Вигенин на рождения си ден: Реших, отивам в Европарламента

Кристиан Вигенин предпочете да замине като евродепутат в Брюксел и се отказа от мястото си в Народното събрание. Водачът на европейската листа на „БСП за България“ и на листата с народни представители в 31 МИР Ямбол обяви решението си чрез специално изявление в социалните мрежи.

"Изключителна благодарност към всички, които стиснаха зъби и се ангажираха с два избора и две кампании едновременно.
Към всички, които гласуваха – голямо браво, защото това за мен не е просто право, а изпълнен дълг към България. Към тези, които ни повярваха и подкрепиха БСП за България – знам, че не сме идеални, но не направихте грешка в избора и отново дадохте шанс на лявото чрез нас да има трибуна и в Народното събрание, и в Европарламента", благодари бившият външен министър и досегашен зам.-председател на парламента.

"За избора, който направих днес – не е лесен и имах своите колебания. Опитах се да чуя какво ми казват социалистите. Преди 5 години получих 100 номинации от общински организации, но се оттеглих от надпреварата за Европарламента със заявката, че виждам моето място в следващите години тук, в Народното събрание.

Днес оценявам това решение като правилно, защото вярвам, че имах своя принос за успешните инициативи и за забележимото присъствие на БСП в няколко поредни парламента. Аз самият научих много в този период.

Тази година получих безпрецедентните над 170 номинации. Този глас трябваше да бъде чут и аз приех предложението на председателя на партията да водя листата на БСП за Евроизборите, потвърдено от Националния съвет. Направихме всичко по силите си кампанията да бъде активна и видима и съм убеден, че на общия фон ние се отличихме. Резултатите са такива, каквито са", коментира Вигенин.

"Тук искам да благодаря особено на тези от вас, които не само подкрепиха БСП, но и отбелязаха преференция за мен – това са около 20% от гласувалите за БСП във всички избирателни райони. Чух и това послание.

Обмислих също внимателно къде ще бъда най-полезен и къде мога да защитавам по-успешно нашите каузи и взех своето решение –

ще се включа в работата на Европейския парламент за предстоящия мандат.

Но нека е ясно, че нито заминавам някъде, нито се оттеглям от националната политика – както народните представители от Варна и Бургас, например, пътуват до София за няколко дни седмично, така и евродепутатите пътуват до Брюксел и обратно. Друга трибуна, други правомощия, но аз ще продължа да представлявам България и българските граждани и да защитавам техните интереси!

Отделям специално място за Ямбол. Признателен съм за цялата подкрепа в годините и съм удовлетворен от всичко, което постигнахме заедно. И на тези избори устояхме и с близо 18% сме трета сила в областта, само на 0,3% след втория и на 5% след победителя. Останахме единственият МИР с 4 мандата, в който БСП ще има депутат.

Къде е тайната? Преди всичко в диалога, единодействието по важни въпроси, стремежа към обединение и пресичането на опитите за създаване на конфликти и противопоставяне. Не сме работили в някаква идилия, но деструктивното никога не е надделявало.

С удоволствие отварям път за втория в листата ни – младия Красимир Йорданов, изключителен експерт в земеделието, лоялен и почтен, който е тръгнал от Младежкото обединение, бивш общински съветник, днес е зам.-председател на БСП в Ямбол.

Ще кажа и на ямболии – не отивам никъде, аз оставам ваш представител, но този път в Европарламента. Ще продължа да следя за изпълнението на нашите общи ангажименти и проекти за региона. Ще имам офис в града и срещите и съвместните ни инициативи ще продължат.

Към колегите народни представители, чийто мандат приключва след броени дни – когато 49-ото НС започна работа, на шега си пожелах да отпразнувам 49-ия си рожден ден като народен представител в 49-ото НС. Случи се днес, макар че не си го представях по този начин. Искам да им благодаря за битките, които водихме заедно.

На тези, които продължават – много сили и борбеност, защото именно те ще бъдат отново гласът на мнозинството българи в 50-ото НС. На новата Парламентарна група се пада отговорността да подкрепи с активността си дълбоките промени, които предстоят в БСП в следващите месеци. За да опровергаем всички, които днес вещаят края ни като парламентарно представена партия и фактор в българската политика. Заедно ще се изправим отново, по-силни!

И накрая, но не по важност - благодаря на съпругата ми, децата и цялата фамилия за подкрепата във всичките тези години и особено в последната тежка кампания! Сигурен съм, че ще я имам и занапред, защото знаят, че се опитвам да правя добро", завърши анализа си Кристиан Вигенин.