Вигенин остро: ГЕРБ яха вълната и болестта за политически цели

Зам.-шефът на парламента иска от Копейкин да въдвори ред в протеста

Политика
20:55 - 12 Януари 2022
3357
Вигенин остро: ГЕРБ яха вълната и болестта за политически цели

Зам.-шефът на Народното събрание и зам.-лидер на БСП Кристиан Вигенин реагира остро с позиция във фейсбук и срещу вида на протеста на "Възраждане" заради опита за щурм на институцията, и срещу ГЕРБ, които по думите му за пореден път се е опитала да яхне вълната и на частичното гражданско недоволство, и на поредната ковид вълна.

"Вижте снимките от протеста днес. Това са поне 4 пъти по-малко хора от заразените с ковид само вчера, така ще добиете представа за мащаба на проблема. Нещата отново се влошават и трябва да правим всичко възможно, за да се избегне препълване на болниците и претоварване на лекарите. Няма мерки, които да дават пълни гаранции, но в своята съвкупност прилаганите сега забавят предаването на заразата, облекчават протичането на болестта, дават възможност да се избегне пълно затваряне. Отговорност на всеки един от нас като член на обществото е да положи усилие да приеме временния дискомфорт, защото наградата е спасени човешки животи.

Сертификатите трябва да бъдат отменени веднага щом се докаже, че другите мерки дават резултат. Много хора са гневни и аз ги разбирам, аз също искам най-после всичко да свърши.

Но и до днес никой не е предложил друго по-добро и работещо решение. А ГЕРБ отново се опитаха да употребят болестта за политически цели, както го правят от самото й начало преди почти две години, като този път е с подизпълнител Възраждане - тази симбиоза стана видима в парламента, когато депутати от ГЕРБ един след друг повтаряха едно и също, само и само да запълнят времето, да забавят заседанието и народните представители да бъдат блокирани в сградата. Не им се получи.

Искам да благодаря на служителите на реда, че не позволиха Народното събрание да бъде поругано и да пожелая бързо възстановяване на тези от тях, които пострадаха. Искам да благодаря и на протестиращите, че не се поддадоха на провокациите на отделни групи сред тях, подгрявани и нахъсвани дни наред от председателя на Възраждане и протестът запази своя мирен характер.

Това са правилата на демокрацията и те проработиха. Премиерът Петков и председателят на парламента Минчев обещаха диалог с протестиращите след края на карантината им и аз вярвам, че ще спазят обещанието си. В трудни ситуации диалогът няма алтернатива", пише Вигенин.