Вигенин: Въздушният Шенген е залъгалка за наивници

Кабинетът се готви да разпраща бежанци по общините, опасява се зам.-шефът на НС

Топ
18:10 - 05 Януари 2024
1600
Вигенин: Въздушният Шенген е залъгалка за наивници

Това, което се случва е пряк риск за националната сигурност на България, а ползите са близки до нулата. Въздушният Шенген е залъгалка за наивници, заяви зам.-шефът на БСП

Подозрения, че правителството осъзнава липсата на капацитет за приема на върнатите от Австрия бежанци и затова се готви да ги разпрати по общините изрази  зам.-председателят на народното събрание Кристиан Вигенин от БСП.

На час по лъжичка става ясно за какво става въпрос, гневен бе бившият външен министър от кабинета "Станишев" по повод на споразумението с Австрия за т.нар. "въздушен Шенген". Той посочи, че вече е публикувано решението, с което България и Румъния станаха част от "полу Шенген", а към него има приложение с две изявления - на Австрия, България и Румъния от една страна и от друга страна на ЕК. Изявлението е от името на правителството, каза той в предаването "Лице в лице" по бТВ.

Вигенин се разгневи, че България се ангажира без ограничения, при ускорена процедура, в рамките на 3 работни дни да се получава съгласие и да приема всички заявени за връщане емигранти, влезли и регистрирани в България, получили статут и заминали в Австрия. По официални данни само за 2022 г. това са над 9000 души, а ние сме се съгласили за 6000, за 2023 вероятно говорим за същите числа, смята той.

Според него утрояването на силите на Фронтекс и финансирането за граничната сигурност не е разписано в изявлението на ЕК. "Само декларират, че ще продължат подкрепата, това е различно от засилена подкрепа. Вярвам само на това, което пише черно на бяло. Иначе: "Тати ми обеща колело, ама друг път", на тоя принцип сме и с Шенген", заяви той.

Според Вигенин Австрия нееднократно е заявявала, че няма проблем с България и попита какво налага правителството да се ангажира с тези ускорени процедури.

"Правителството заобикаля и решение на НС от 2018 г., в което се завява, че двустранни ангажименти за връщане на мигранти са недопустими - забранява да го прави правителството", настоя зам.шефът на НС. И посочи, че изявлението е тристранно, но договорката де факто е двустранна с Австрия.

"Днес се оказа, че се правят промени в законодателството за бежанците и се оказа, че интегрирането на бежанците ще е включено в плановете за интеграция на общините. Правителството оценява, че нямаме капацитет и целта на тазо промяна е тези бежанци да бъдат пуснато по общините. Кметовете не знаят за тази промяна", предупреди депутатът от БСП.

"Защо се прави тайно и зад гърба на българските граждани? Защо се прави такъв огромен компромис със сигурността? За да се отчете, че сме влезли с единия крак, или по-скоро с пръст в Шенген", ядоса се той.

БСП иска отговори не само от премиера акад. Николай Денков. Социалистите очакват в НС и Мария Габриел, която като външен министър е участвала в преговорите. Освен това ГЕРБ имат и шеф на парламентарната комисия по външна политика и също носят отговорност.

Според Вигенин Дъблинското споразумение ще спре да действа след няколко месеца и затова Австрия се пробва да "разчисти" част от мигрантите си преди това.

"Това, което се случва е пряк риск за националната сигурност на България, а ползите са близки до нулата. Въздушният Шенген е залъгалка за наивници", отсече той.