ВиК Бургас получава 323 млн. лв. безвъзмездно за воден проект

280 000 жители в региона ще имат подобрено водоснабдяване

Новини
18:27 - 03 Юни 2020
1561
ВиК Бургас получава 323 млн. лв. безвъзмездно за воден проект

323 милиона лева безвъзмездно от оперативна програма „Околна среда“ ще получи ВиК Бургас за изпълнение на интегриран воден проект. Правителството даде съгласие да се подпише договора на обща стойност 459 милиона лева, съобщи БНР.

Предвижда се реконструкция и рехабилитация на съществуващата ВиК мрежа и изграждане на нови съоръжения в Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Обзор, Айтос, Карнобат, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец.

По този начин след изпълнението на проекта 280 хиляди жители в региона ще имат подобрено водоснабдяване.

Проектът предвижда реконструкция на 158 км водопроводна и 22 км канализационна мрежа, както и изграждане на близо 7 км водопроводна и 73 км канализационна мрежа. Ще бъде изградена 1 нова пречиствателна станция за отпадъчни води, а други 3 ще бъдат реконструирани.

Предвидена е и реконструкция на две пречиствателни станции за питейни води.

Допълнителният брой еквивалент жители с достъп до подобрено пречистване на отпадъчните води след проекта, както и общият товар на замърсяване, който се събира и третира в пълно съответствие с приложимото законодателство в следствие на проекта, ще бъде 324 566 екв. ж., а жителите с подобрено водоснабдяване ще бъдат 279 011.