ВиК във Варна и Бургас: Ревизоро е провокатор, имаме вода за две години!

Политика
08:48 - 07 Януари 2021
2721
ВиК във Варна и Бургас: Ревизоро е провокатор, имаме вода за две години!

Шефовете на водоснабдителните дружества на Варна и Бургас - Валентин Вълканов и Ганчо Тенев, и областният управител на Варна Стоян Пасев заявиха в сряда, че в язовир "Камчия" има вода, която ще стигне до края на 2022 г. Така сагата с твърденията на екоминистъра Емил Димитров – Ревизоро за недостатъчен обем на яз. "Камчия", и 11-месечно бездействие на тримата управници, навлезе във фазата на директната размяна на обвинения.

Пасев от ГЕРБ определи обвиненията на екоминистъра за бездействия като "политическа провокация, два месеца преди изборите", но не стана ясно каква е целта ѝ при положение, че с Ревизоро, който е представител на ВМРО в кабинета, са от управляващата коалиция. Провокация било и намаляването на одобрените за декември 2020 г. количества от "Камчия" за Варна" от 2.5 млн. куб. м на 1.5 млн. куб. м в средата на декември. За януари обаче обемите са 2 млн. куб. м

"Ясно е, че трябва да се мисли за превенция предвид факта, че последните три години бяха сушави, но не сме в ефективна криза, нито сме пред режим на водата. Нека се мисли за алтернатива и за превенция, да има втори или трети водоизточник и резервни варианти. Яз. "Цонево" е такъв вариант. В Девня има достатъчно вода за захранване не само на Варна, но и на Бургас“, каза още Стоян Пасев.

Според шефа на Вик Бургас Ганчо Тенев дори и да се стигне до лятното потребление от 8 млн. куб. м месечно от язовира, в него ще има количества поне до края на 2022 г. по думите му само през декември във водоема са влезли 20 млн. куб. м вода.