Викат децата на училище в неделя

Актуални новини
15:14 - 05 Септември 2024
7573
Викат децата на училище в неделя

В някои училища в страната децата ще се съберат, за да чуят първия учебен звънец в неделя. Директори държат тържествата по откриването на новата учебна година да се състоят точно на 15 септември, въпреки че тази година тази дата се пада в почивен ден.

Още в края на август от най-голямото училище в страната – столичното 18-о СУ „Уилям Гладстон“, публикува съобщение на сайта си, с което покани ученици и родители на празник в двора на училището в неделя от 10.00 часа, пише "Телеграф". 

„Подготвили сме изпълнения на ученици и учителите, творчески работилници, куклен театър за тези, които първи пристъпват прага ни и още весели изненади. Очакваме ви в двора на училището до 09:45 ч., за да заемете местата си! На 16.09.2024 г. започваме учебните занимания съгласно утвърдените график на учебните часове, седмично разписание и класни стаи“, написаха от школото с близо 2300 ученици от първи до 12-и клас.

Официално от Министерството на образованието и науката (МОН) утвърдиха, че новата учебна година започва на 16 септември (понеделник) и присъствията на такива изтеглени тържества не е задължително.

„Нямаме точна информация колко училища в страната са решили да проведат тържествата по случай откриването на учебната година точно на 15 септември. Знаем, че има директори, които са взели такива решения и това е тяхно право. Получихме запитвания и от други места, но аргументите за подобни решения са различни. На места предпочитат на 16-и децата да имат повече време да се видят със своите учители и в по-спокойна обстановка да получат учебници и първи указания. Не очаквайте, че тези, които откриват на 15-и от 16-и ще започнат да изпитват“, коментираха експерти от няколко регионални дирекции по образованието пред „Телеграф“.

„Много родители са направили такава организация, че да се приберат от почивки, екскурзии и други семейни пътувания в неделя, което е накарало немалко учителски съвети да се откажат от тази идея. Същото важи, разбира се, и за немалко учители. Иначе не е лошо да има тържества и на самия 15 септември, няма как обаче такива решения да са задължителни. Всички започват на 16-и с изключение на спортните училища и някои професионални гимназии, които откриват годината по традиция още на 1 септември, а този път на 2-ри“, каза и председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.