Виктор Стоянов пред Lupa.bg: България да замрази присъединителните фондове на РСМ заради обидите

Скопие е готово да загуби 200 млн. евро в името на Русия и Сърбия, смята председателят на фондация "Македония"

Балкани
16:00 - 30 Юли 2024
2117
Виктор Стоянов пред Lupa.bg: България да замрази присъединителните фондове на РСМ заради обидите

Предложихме на служебния премиер Димитър Главчев България да използва възможността на ниво Европейски съвет за замразяване на присъединителните фондове на РСМ. Така може да се осъществи натиск върху Скопие да извърши реформи, които са негов международен ангажимент. Това заяви в интервю за Lupa.bg председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов. 

- Как трябва да се отговори на северномакедонския премиер Християн Мицкоски, който заяви, че след влизането на Скопие в ЕС ще започне късане на български паспорти?

- Това е пореден пример за системното недобросъседско поведение на Северна Македония към нашата страна. По този начин се градят не международни отношения, а се създават конфликти. С подобна риторика Мицкоски издига стени между двата народа и създава омраза, което очевидно е негова цел. С неговото поведение той няма да влезе в нормален диалог, с която и да е европейска държава. Предложихме на служебния премиер Димитър Главчев България да използва възможността на ниво Европейски съвет за змразяване на предсъединителните фондове на РСМ. Така може да се осъществи натиск върху Скопие да извърши реформи, които са негов международен ангажимент. Тъй като РСМ не иска да извършва тези реформи, има намерение да пренасочи финансирането за Коридор 8 към Коридор 10. Така ще наруши стратегическите планове на НАТО на южния фланг. Няма да бъде спазена предварителната договорка по Плана за растеж, който РСМ има с ЕК. По този план Северна Македония ще получи 750 млн. евро, от които 200 млн. евро са за изграждането на Коридор 8. Вече имаше реакция от Германия, която заяви, че Коридор 10 с пари от ЕС няма да се изгражда, защото е в нарушение на договорите с ЕК. 

Очевадно е, че тези действия на Скопие са свързани с изпълнение на ангажименти с руската федерация и в частност със Сърбия, тъй като има пряк интерес от това южният фланг на НАТО да не е покрит и да няма жп връзка между Албания и България.

- След Германия очаквате ли още европейски държави да реагират срещу действията на РСМ?

- Очаквам ЕК да не финансира Коридор 10, но подозирам, че Скопие е готово да жертва тези 200 млн. евро, но да продължи да изпълняват външнополитически поръчки на руската федерация и Сърбия. 

- Нещо им е обещано...

- Не само им е обещано, но и го получават. Стана ясно, че Китай е предоставил 1 милиард евро заем на Унгария, но от този 1 милиард евро Орбан дава на РСМ половин милиард евро като кредит, с лихва 3, 85%. Зад действията на Скопие стоят интересите и на Русия, и на Китай и на техни колаборационистки държави в Европа като Сърбия и за съжаление Унгария, която е член на НАТО, ЕС и Шенген. 

- Непризнатата у нас ОМО "Илинден" действа в синхрон с премиера Мицкоски. Последният случай на вандализъм от тяхна страна е само преди дни.

- На 28 юли аз и мои приятели посетихме параклиса "Св. Георги" в гоцеделчевското село Мосомище. В двора поставихме българското знаме на три места. На следващия ден обаче от нерегистрираната македонска организация ОМО "Илинден" са поругали нашия трибагреник, като са го махнали. На мястото на флаговете са сложили лозунги, писани със спрей и знамена със символа Вергина. Това е нарушение на Закона по НК и загрозява параклиса. Подал съм сигнал до МВР и Районното управление в Гоце Делчев.

- Очаквате ли адекватна реакция от служебния кабинет у нас относно скандалното поведение на съседката ни?

- Въпреки че сегашният кабинет не е редовен, аз очаквам не само реакции, но и действия. Процесите в света се движат, част от тях засягат България косвено, друга пряко. България трябва да бъде адекватна в своята външна политика независимо липката на редовен кабинет. Служебният кабинет може да води активна външна политика и ние сме видели това във времето.