Виладжии от Родопите с необичайна оферта към ВиК

Искат сами да си купят тръбите, а дружеството само да ги монтира

Новини
14:43 - 28 Август 2020
2157
Виладжии от Родопите с необичайна оферта към ВиК

Необичайна оферта отправят собствениците на трийсетина вили над село Цар Калоян към ВиК-Пловдив. Те предлагат да платят всички разходи по закупуването на тръбите и свързването им с водоснабдителната мрежа на селото, а от водното дружество искат само строително разрешение и експертен труд от служителите му, пише "Марица".

Хората, които летуват на райското място, от години не могат да се преборят с липсата на вода. Зоната е малко над селото, на около 200 метра от последната къща, и дотам тръби на ВиК не стигат. Просто няма. Самото село е по пътя към хижа "Здравец", но е много слабо населено - с постоянно жителство са максимум 20-30 жители.

Вилната зона обаче се пълни, особено през лятото

По време на извънредното положение и месеците след това тук се бяха заселили много пловдивчани в опит да ограничат контактите си и да избегнат заразата, разказват местните. Това обаче не беше добър вариант от гледна точка на хигиената, защото всеки се снабдяваше с вода откъдето може. Още миналата година инициативен комитет на хората с къщи в местността Боровик входирали  писма до много институции, включително и до Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от ВиК- Пловдив чрез зам. областния управител Евелина Апостолова, разказва Иван Петков.

Отговор обаче не получили

Зная за проблема на хората с вили над Цар Калоян, но няма как да приемем офертата им, коментира управителят на ВиК-Пловдив ЕООД Спартак Николов. Ние не сме активна страна в тази ситуация. Дружеството по закон няма как да инвестира в частни съоръжения. ВиК експлоатира само публични съоръжения, предадени  ни чрез съответната ВиК асоциация, а техни собственици си остават държавата или общините, обясни управителят.

В този смисъл изграждането на публични мрежи няма как да стане без съдействието на конкретна община, ето защо предложението на инициативния комитет трябва да бъде отправено към община  Куклен, защото след евентуалното изграждане на мрежите, те ще бъдат собственост на общината.

Пътят да се  изгради едно публично съоръжение обаче е дълъг и минава през много етапи съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ). Има обаче и друг проблем - има ли достатъчно вода, която да се подава към новоприсъединени абонати. След хидрогеоложки проучвания още през 2007 година ВиК-Пловдив  отказа да съгласува присъединяване на нови абонати в района на Марково, защото заради строителния бум се застрашаваше редовното снабдяване на старите клиенти.