Вили Лилков : Кандидатурата ми е отговор на възмущението срещу лидерите на десницата

Професорът е категоричен - не е кандидат на ГЕРБ

Актуални новини
12:39 - 17 Юли 2023 (обновена)
1366
Вили Лилков: Кандидатурата ми е отговор на възмущението срещу лидерите на десницата

Нямам намерение да влизам в сговор с Атанас Атанасов и Асен Василев. Това заяви пред БНР проф. Вили Лилков, който от вчера е сред кандидатите за кмет на София на предстоящите местни избори.

Той коментира изказванията по негов адрес на двамата лидери, направени вчера в предаването "Неделя 150". 

"Господин Лилков се яви на избори за кмет на София и мисля , че спечели около 10 хиляди гласа", каза вчера пред БНР Асен Василев. 

„Сигурен съм, че Васил Терзиев ще спечели убедително изборите в София“, заяви пък Атанас Атанасов пред Националното радио.

"Може би лидерите на ДБ и ПП са разчели грешно моето послание. То не е отправено към ръководството на тези формации. Обръщам се към избирателите. Познавам тези хора. Работил съм за СДС и ДСБ и имам хиляди приятели в тези среди". От три години дясното систематично е разделяно от  лидерите на т.нар. десница по няколко начина, смята проф. Лилков. 

"Тези лидери предложиха на десните избиратели в София да подкрепят Мая Манолова на кметските избори през 2019 година. Има ли човек, който да каже, че тогавашният избор, който направих да застана срещу БСП и Мая Манолова, не е бил правилен?


През следващите години тези десни лидери предложиха на избирателите кандидатурата на Румен Радев и я подкрепиха за президент. Тогава аз дадох знак, че не трябва да се гласува за него.

Те влязоха в коалиция и управляваха с БСП.

Аз и моите приятели, с които повече от 30 години се борим за демокрация в София, не искаме да забравим тези неща. Моята кандидатура се явява като отговор на това възмущение срещу лидерите на десницата, а не срещу личността на техния кандидат"

Той опроверга твърденията, че е кандидатура на ГЕРБ. 

"Настоявам ГЕРБ да се яви със собствен кандидат, който да защити постигнатото и да отговаря за това, което е обещано, но не е постигнато в столицата".

В тази кампания ще се придържам към разговора за големите проблеми на София и няма да коментирам моите опоненти в личен план, отбеляза още проф. Лилков.

"Няма да говоря за роднините на кандидата на ПП и ДБ. Вили Лилков: Моята кандидатура е отговор на възмущението срещу лидерите на десницата Нека влезе в Общинския съвет, за да се научи и да натрупа опит. Обещавам му, че заедно ще работим за столицата"-коментира още Вили Лилков.