ВИМ получи книга на дъщерята на Христо Ботев

Култура
11:16 - 14 Септември 2021
6844
ВИМ получи книга на дъщерята на Христо Ботев

ВИМ получи книга на дъщерята на Христо Ботев, научи Lupa.bg. Новината дойде от пост на проф. Лилия Илиева, която написа следното:

С удоволствие казвам, че във Врачанския исторически музей е постъпило дарение, което включва и тази книга с подписа на малката Иванка Хр. Ботева и тази книга вероятно ще влезе в основната експозиция. Дарението е от името на моя внук Деймиан. То включва и фототипно издадени книги на Петър Богдан, Марко Пеячевич, Кръстьо Пейкич и т.н. Ура!

Невероятният филолог и специалист проф. Илиева стои зад откриването на Историята на България от Петър Богдан с оригинално название „За древността на бащината земя и за българските дела към неговите сънародници“, което изскочи от библиотеката в модена, Италия, през 2017-а.

Иванка Христова Ботева е дъщеря на легендарния поет-революционер Христо Ботев и неговата съпруга Венета Ботева. Кръстена е на майката на поета Иванка Ботева.

През 1890 г. е построен първият паметник на Христо Ботев във Враца. На откриването дошли много хора, а сред тях и Ботевите четници, министри, княз Фердинанд.

За баща си говорила 14-годишната Иванка без да спомене княза в обръщението си.

В Женева е членка на анархистичния Македонски таен революционен комитет около Михаил Герджиков и Петър Манджуков. На 8 януари 1906 г. сключва брак със Стоян Христов и в същата година на 7 ноември умира в София вследствие на неизяснена докрай диагноза – гнойна ангина, синя пъпка или сепсис.