Винаги на печалба: Защо Ковачки се отказа да продава ток на столичното парно?

Актуални новини
20:02 - 08 Април 2020
10806
Винаги на печалба: Защо Ковачки се отказа да продава ток на столичното парно?

Свързваната със скандалния бизнесмен  Христо Ковачки компания "Гранд енерджи дистрибюшън“ е спряла да изпълнява задълженията си по договора с общинското дружество "Топлофикация-София“ за продажба на произведения му ток през борсата. Това е станало с писмо от 23 март, потвърдиха днес от столичното парно.

Причините, които са посочени, били "ликвидни проблеми" на посредника при продажбата на енергия, стопанската непоносимост и извънредното положение. Проблемите с изпълнението на договора обявил изпълнителният директор на "Топлофикация“ Александър Александров на среща със съветниците от две от комисиите на общинския съвет в столицата, съобщи един от участниците в нея Владислав Панев от "Демократична България“.

"Припомням, че "Топлофикация“ продава произвеждания ток на "Гранд енерджи“ по фиксирана цена от 91.50 лева на мегаватчас. Това ниво беше под пазарната цена, като така Ковачки реализираше апетитна печалба от разликата за десетки милиони годишно“, коментира Панев. Той припомни, че ръководството на "Топлофикация-София“ оправдаваше решението да ползва посредник при продажбата на ток на борсата с това, че с фиксираната цена се предпазва от поевтиняване на стойността на енергията и съответно от загуби.

Общинският съветник Владислав Панев разкри публично решението на фирмата на Ковачки вече да не доставя ток за столичната "Топлофикация". То е било взето още на 23 март

"Излиза обаче, че компанията не е предпазена по никакъв начин. Защото "Гранд енерджи“ купува само когато е на печалба от сделката, респективно когато "Топлофикация“ е на загуба. Ако се случи обратното - късаме договора и обявяваме непоносимост“, коментира злъчно Панев. Той добави, че в момента общинската фирма продава електроенергия на сегмента "ден напред" на енергийната борса, където цените са 20-60 лева за мегаватчас.

В края на миналата година от "Топлофикация – София“ обявиха, че ще продават част от енергията си на борсата без посредник и дори реализираха сделка. Обещанието беше в средата на годината, когато изтича споразумението с "Гранд енерджи дистрибюшън“, това да е основният начин за пласиране на произведения от дружеството ток.