Винкели в Белоградчишките скали вбесиха Рашидов

Спрете вандалщината, призова бившият министър на културата

Актуални новини
21:59 - 12 Юли 2019
7370
Винкели в Белоградчишките скали вбесиха Рашидов

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов призова незабавно да се спре вандалщината върху Белоградчишките скали, която поразява уникалния природен феномен, предаде БТА. 

Гневът на скулптора е предизвикан от недопустимата намеса на техници, които под погледа на общинската власт в Белоградчик забиват винкели в скалите и закачват лампи без проект, без одобрение и без разрешение. Това недопустимо варварство и унищожаване на природния феномен веднага трябва да спре, категоричен е председателят на комисията.

Върху винкелите, забучени върху Белоградчишките скали, трябва да бъдат сложени прожектори


Рашидов настоява за спешна намеса на оторизираните органи, които трябва да следят за опазването на културното наследство - полицията, Инспектората за опазване на културните ценности към Министерството на културата и Националният институт за паметниците на културата, още повече, че недопустима намеса има и в Белоградчишката крепост, която е национален паметник на културата.

Само преди два дни депутатът внесе законова поправка, с която посегателствата върху паметниците на културата ще се наказват с десетократно по- високи глоби. Реакцията му беше предизвикана от неотдавнашната вандалщина в пещерата Магурата, която се намира в същия район.