Вирджиния премахва смъртното наказание

Всички вече наложени смъртни присъди ще бъдат преобразувани в доживотни

Свят
13:39 - 23 Февруари 2021
1293
Вирджиния премахва смъртното наказание

Вирджиния е на път да стане първият щат в американския Юг и 23-ият от общо 50 в САЩ, премахнал смъртното наказание, предадоха световните агенции. И двете камари на щатското законодателно събрание, контролирани от Демократическата партия, одобриха законопроекта.

Той ще влезе официално в сила, след като бъде подписан от губернатора на щата, демократа Ралф Нортъм. Той вече е давала да се разбере, че ще одобри закона, а след гласуването му в щатския парламент потвърди тови са намерение и окачестви смъртното наказание като „несправедливо, неефективено и нечовешко“.

„През своята история във Вирджиния са били екзекутирани повече хора, отколкото във скеи друг щат. И подобно да други щати, често сме били на ръба на отнемем живота на невинен човек. Време е да спрем тази машина за смърт“, заяви председателят на щатския парламент Айлийн Филър-Корн.

От офиса на Нортъм потвърдиха, че очакват закона и той ще бъд подписан в близките дни. Предвидено е той да влезе в сила от юли. Междувременно всички вече наложени смъртни присъди ще бъдат преобразувани в доживотни без право на обжалване.