Виртуозният пианист Андрей Гаврилов гостува на Софийската филхармония

Руският музикант ще изпълни произведения на Моцарт, Нино Рота и Енио Мориконе

Култура
19:07 - 01 Септември 2020
1956
Виртуозният пианист Андрей Гаврилов гостува на Софийската филхармония

Знаменитият руски пианист Андрей Гаврилов ще бъде специален гост на Софийската филхармония в есенния полусезон 2020/2021. На 10 септември от 19 ч. под диригентството на италианеца Андреа Витело той ще представи едно от най-красивите произведения на Моцарт - Концерт за пиано и оркестър № 20. Във втората част на концерта ще звучат произведения на Нино Рота и Енио Мориконе.

Кариерата на Гаврилов започва през 1974 г., когато печели триумфално конкурса „Чайковски" и през същата година на Залцбургския музикален фестивал замества изключителния Святослав Рихтер в концертите заради негово заболяване. Четири години по-късно той прави и първото си турне с Берлинската филхармония.

През декември 1979 г., докато се подготвя отново за турне със знаменития австрийски диригент Херберт фон Караян, съветските власти не му разрешават да напусне страната. Гаврилов успява да избяга на Запад през 1985 г., а по-късно създава прецедент: молбата му за право на свободно движение е одобрена лично от Маргарет Тачър и Mихаил Горбачов.

Днес той живее във Великобритания, Германия и Швейцария. Гаврилов прави шеметна кариера по света: работи с изключителни диригенти като Клаудио Абадо, Рикардо Мути, Сейджи Озава и изнася концерти с най-престижните световни оркестри. За него Ню Йорк Тайлс пише: "Андрей Гаврилов изглежда е един от малцината, призвани да открият "обетованата земя". Той не свири на пиано, той твори музика".

Андреа Витело идва за първи път в България през 2018 г. като основател и артистичен директор на "European Union Conducting Competition" (Конкурс за оркестрови диригенти на Европейския Съюз). Конкурсът е организиран от Classics Management Будапеща, съвместно с Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" гр. София и Симфонично-оперетно дружество "М-ро Г. Атанасов" гр. Пазарджик, и е отворен за участие към всички диригенти без ограничения за възраст и националност, а освен материалната награда, победителите в конкурса получават възможност за изява с избрани оркестри от Германия, Италия, Франция, България и Унгария.

Маестро Витело печели международно признание благодарение на компактдиска "Octets", осъществен съвместно с ансамбълa „Солисти дела Скала" и издаден от Warner Classics. Проектът е приветстван с възторг от критиката и е отразен с коментар като: „внушително изпълнение" (Корриере дела Сера), „най-високи стандарти на интонация" и „удивително лирично и детайлно" (Реми Франк, Pizzicato). Част от световните сцени, приветствали негови изяви са Карнеги Хол в Ню Йорк, Сеул Арт Център, Театро Петруцели в Бари, Зала Верди в Милано и много други.

Билети за концерта на цени от 15 до 35 лева могат да бъдат закупени: онлайн на www.eventim.bg и на касата на зала "България".