Вирусът на COVID-19 може да живее в човешкото тяло до 230 дни

Експерти стигат до този извод на базата на изследвания на 44 души

Здраве
14:07 - 27 Декември 2021
4429
Вирусът на COVID-19 може да живее в човешкото тяло до 230 дни

Вирусът, който причинява Ковид-19, може да живее в различни части на човешкото тяло до 230 дни, сочат данни от проучване на специалисти от САЩ, публикувано на сайта "Рисърч скуеър".

Експерти от американските Национални институти по здравеопазване стигат до този извод на базата на изследвания на телата на 44 души, които са починали в резултат на инфекцията, предаде БТА.

"Вирусът SARS-CoV-2 е широко разпространен дори при пациенти, които са починали от безсимптомна или лека форма на Ковид-19", се казва в публикацията на учените. Той е успял да стигне до много тъкани извън белия дроб още в ранен етап на болестта.

Учените са идентифицирали РНК на SARS-CoV-2 в много части на човешкото тяло, включително и в мозъка, до 230 дни след появата на симптомите на новия коронавирус. Въпреки това изследователите не са установили възпалителни процеси извън белия дроб.

"Данните доказват, че SARS-CoV-2 причинява системна инфекция и може да остане в човешкото тяло в продължение на месеци", е заключението на изследователите от САЩ.

Резултатите от проучването на американските специалисти все още не са разгледани от независими експерти.