Вирусът погреба 1 000 000 по света

Половината от жертвите са в три държави - САЩ, Бразилия и Индия

Актуални новини
21:40 - 28 Септември 2020
1542
Вирусът погреба 1 000 000 по света

Жертвите на коронавируса в света вече са един милион, почти половината от тях са в САЩ, Бразилия и Индия. Новината идва само 10 месеца новината за поява на мистериозно заболяване в Китай. Потвърдените случаи в гробален мащаб са над 33 милиона. Европа противостои на втора вълна на патогена със затягане на ограничителните мерки, особено в големите градове.

Холандия обмисля да ограничи движението от и към големите си градове като Амстердам, Ротердам и Хага. Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че заразените в страната може да достигнат 19 200 на ден, ако сегашната тенденция се запази, но подчерта, че икономиката трябва да функционира.

Франция обяви, че не планира ново затваряне на страната, но от днес баровете в Париж ще работя до 22 часа. В Марсилия пък заведенията няма да работят до 11 октомври. Някои собственици на ресторанти в морския град не изпълняват нареждането и сервират на клиенти, на фона на протести от бранша.

Мартин Жел - клиентка: Подкрепям хората, които работят тук, защото може да имат неприятности.Ако аз има проблеми - така да бъде. Аз съм от тези, които не винаги вярват на това, което казват в новините.

Антони Марара - собственик на ресторант: Ние сме грозните патета, само ние, а другите може да работят. Писна ни и ако продължаваме така, всички ще затворим.

От днес още 167 000 испанци от района на Мадрид не могат да напускат квартала си с изключение на ходене на работа, посещение при лекар или водене на децата на училище.

Така ограниченията вече обхващат над един милион души от всички 6,6 милиона в района на испанската столица. Здравните мерки в Испания са от компетенциите на местните власти, но централното правителство настоява за още по-строги правила под заплаха да ги наложи.

Дейзи Мансиа - жителка на Мадрид: Политиците не могат да се разберат помежду си и винаги страдат най-много бедните.

Виктор Рубио - пенсионер: Не разглеждат нещата спрямо ситуацията, а от гледна точка на политиката. Само се нападат взаимно, както и районите, където управлява другата партия.

Междувременно Русия изпрати първата пратка от своята ваксина в Беларус - първа по рода си доставка зад граница. Клиничните изпитания в Беларус започват върху доброволци на 1 октомври.

Снимка на Sebastian Thöne от Pixabay