Вирусът тушира и мафията

В Италия за нарушаване на карантината бе задържан издирваният от години бос на Ндрангета – Чезаре Корди

Общество
13:34 - 30 Март 2020
3140
Вирусът тушира и мафията

Международната организация „Глобална инициатива срещу транснационалната организирана престъпност“ публикува доклада „Престъпност и зараза. Въздействие на пандемията върху организираната престъпност“, предава Би Би Си.

В 25-страничния документ се посочва, че мерките, предприети в света срещу разпространението на коронавируса, са ограничили свободата на действие на организираната престъпност, но едновременно са открили пред нея нови възможности.

Повсеместното затваряне на граници бързо спря или забави редица видове престъпна дейност. От друга страна престъпните синдикати са се възползвали от неразборията в тази ситуация и залагат на новото търсене на незаконни стоки и услуги. Очаква се те да експлоатират новите възможности и по-нататък, особени в страните, където отдавна са се внедрили в сферата на здравеопазването.

Авторите на доклада назовават 4 типа последствия, които пандемията може да има за организираната престъпност.

1. Редица незаконни дейности са пострадали от социалната дистанция и ограниченията в свободата на придвижването и няма да се възстановят веднага.

2. Някои престъпни организации са се възползвали от това, че вниманието на органите на реда и властта се е прехвърлило върху други проблеми и са засилили дейността си.

3. Организираните престъпни групи, отдавна внедрили се в здравеопазването, незабавно са открили нови възможности за експлоатирането на сектора.

4. Киберпрестъпността бързо ще се засилва, възползвайки се от това, че множество хора са приковани у дома и провеждат много повече време в интернет.

Според доклада намаляване на убийства и грабежи се наблюдава на Балканите.

Авторите на доклада посочват, че не е ясно какви ще бъдат дългосрочните последици от карантината, но засега определено се отразяват на организираната престъпност.

В Италия например за нарушаване на карантината бе задържан бос на Ндрангета – Чезаре Корди, който отдавна бе издирван от властите.

„Условията, създадени от продължаващата санитарна спешна ситуация, се оказаха фатални за Чезаре Антонио Корди“, заяви полицията в изявление след ареста на 12 март на 42-годишния предполагаем водач на клана „Ндрангета" в Локри, крепост на организираната престъпна група.

Мъжът им заявил, че доставя хранителни стоки за приятел, но посоченият от него адрес е посочен като необитаем, което предизвиква подозрения сред служителите, които поставят къщата под наблюдение.

"Тогава слабото сияние на цигара - видяно през капаците на прозореца - беше достатъчно, за да даде им покаже, че там беше издирваният мъж, когото следяха", посочва полицията в изявлението си.

Групи като сицилианската мафия и базираната в Калабрия Ндрангета контрабандират незаконни стоки, включително наркотици, на товарните плавателни съдове.

Докато транснационалните корабоплавателни маршрути досега не са били нарушавани от глобалната пандемия, разпространението на наркотици стана много по-трудно, с оглед на новите мерки в Европа.

„Проблемът е кой ще ги вземе в тази ситуация?“ Серги заяви, че ограниченията за движение могат да доведат до задържане на наркотици в пристанища като „контролираната от Ндрангета Джоя Тауро, калабрийско пристанище, което според италианската комисия за борба с мафията през 2006 г. е входна точка за 80 процента от кокаина в Европа.