Вирусолог: Грипът може да е по-опасен от Covid-19

Здраве
14:10 - 28 Октомври 2020
3138
Вирусолог: Грипът може да е по-опасен от Covid-19

На фона на пандемията от коронавируса мнозина са забравили за грипа - също толкова опасно вирусно респираторно заболяване. Защо в никакъв случай не трябва да подценяваме грипната зараза обясни академикът от Руската академия на науките, вирусолог и научен директор на Държавния институт за ваксини и серуми „В. I.I. Мечников” Виталий Зверев.

„Стува си да се страхуваме от грипа даже повече, отколкото от коронавируса”, казва Зверев. „Той не е изчезнал и със сигурност ще има увеличение на заболеваемостта. Единственото успокоение е, че има надеждна ваксина срещу грип. Вярно е, че трябва да се ваксинирате всяка година, защото грипният вирус се променя непрекъснато, както и защото ваксината не дава дългосрочен имунитет”, обясни Зверев.

Грипът в никакъв случай не трябва да се подценява - това е много сериозно заболяване с доста висока смъртност. Характеризира се със сериозни усложнения и същата тежка пневмония като усложненията след заразяване с коронавируса, отбеляза академикът.

"В Америка, по време на обикновена грипна епидемия, умират до 30-40 хиляди души. Това са предимно хора с някакви хронични заболявания, както при COVID-19. Най-често жертвите на грипа са също диабетици, хора със сърдечно-съдови и бъбречни заболявания", каза Зверев.

Но за разлика от коронавируса, грипът не протича безсимптомно, добави академикът. "Грипът винаги идва със симптоми, не съм чувал за асимптоматичен грип. Коронавирусът е по-коварен, хората не го усещат и заразяват другите в продължение на няколко седмици. А грипът се проявява след един или два дни, след това започва сериозно заболяване и човек неволно се самоизолира. Така че един човек може да зарази много повече хора с коронавирус, отколкото пациент с грип“, разказа Зверев пред РИА Новости.