Вирусолог: Новият щам засяга повече младите хора

Той се захваща по-здраво и се размножава по-бързо в носоглътката, заяви доц. Любомира Николаева-Гломб

Новини
10:31 - 15 Март 2021
4282
Вирусолог: Новият щам засяга повече младите хора

Новият британски щам на COVID-19 засяга повече младите хора и те се разболяват симптомно. Той се захваща по-здраво и се размножава по-бързо в носоглътката. Това каза пред БНТ доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководителят на отдел вирусология на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя обясни, че няма разлика във физическите свойства на новия британски щам на коронавируса - той се пренася по същия начин, симптомите са същите. Британският щаб обаче се характеризира с по—голяма заразност. Ако предишния вариант зарязяваше 100 човек, този - 170.  Тенденцията се очертава да е и с малко по-висок леталитет. Доц. Гломб беше категорична, че вирусът не е чак толкова променен.

„Той заразява хората, пренася се, а в момента се адаптира", щаза тя.

Вирусоложката припомни за т.нар. руски грип, който е бил наличен преди около век и половина. Според нея той е бил причинител на сезонните настинки.

„Предполагаме, че това ще стане и с коронавируса, но трябва време. Всяка епидемия си следва своя ход. Тя тръгва към един пик, след което той започва да спада“, заяви още доц. Гломб. Тя посъветва да излизаме на чист въздух, често проветряване и стоене на слънце за позитивен ефект в борбата с коронавируса.

„Излязоха много публикации, които оказват, че ваксините образуват антитела срещу всички варианти“. Хората трябва да се осланят на достоверни сайтове", заяви относно ваксините доц. Гломб.