Вирусолог пред Lupa.bg: Хората с антитела трябва да контактуват със заразени

Новини
15:40 - 21 Януари 2021
6114
Вирусолог пред Lupa.bg: Хората с антитела трябва да контактуват със заразени

Тези, които са преболедували коронавирус и имат изградени антитела, е хубаво да продължат да контактуват със заразени, това сподели пред Lupa.bg вирусологът Искра Анатолиева.

43-годишният специалист от доста време работи в чужбина - в Нидерландия.

"Антителата с течение на времето изчезват малко по малко, затова е хубаво да си възбужда и поддържа функцията им. А това няма как да стане, ако няма какво да ги провокира да са активни. Имаш ли достатъчно количество антитела, това ти гарантира добра защита на организма. Тогава те се борят с врага, образно казано", сподели още Анатолиева.

"Хубаво е, разбира се, и хората, които са изградили много антитела, да дарят кръвна плазма, за да помогнат на тези, които не могат да изградят свои. И още нещо - хората с антитела нямат нужда от ваксиниране, докато разполагат с такива", допълни тя.

"Тези, които са преболедували коронавируса, няма нужда да носят маска. Но това е един голям проблем и дискусионен въпрос, тъй като към днешна дата нито един управляващ няма да каже това на народа. Просто нещата се диктуват от друго място и такива своеволия няма да бъдат допуснати. Колко време ще продължи тази истерия, никой не може да каже. И сега положението в Нидерландия е особено - хората започват малко по малко да надигат глава, бунтуват се. Сега и ново 20 с въвеждането на вечерния час. Никой не иска да е птичка в кафез, всеки иска свободата и нормалния, стария си начин на живот. Кога ще се възвърне всичко, нямам идея, честно. Дано е по-скоро", завърши Искра Анатолиева.