Вирусолози стряскат: Индийският вариант на Covid идва у нас до дни

иРНК- ваксините вероятно ще неутрализират и този щам, обещават медиците

Новини
21:00 - 14 Май 2021
7064
Вирусолози стряскат: Индийският вариант на Covid идва у нас до дни

Индийският вариант на COVID-19 съвсем скоро ще влезе и у нас, обявиха вирусолози. Според проучванията този вариант на вируса е по- заразен, което го прави и по-опасен.

„Индийският вариант чука на вратата. Както е влязъл в Англия, така след броени дни ще се появи и тук”, не скри общопрактикуващият лекар Георги Миндов. Днес, по-рано, математикът на НОЩ проф. Николай Витанов предупреди, че спокойствието ще приключи в момента, в който чуждият щам нахлуе на наша територия. 

Изследванията сочат, че клиничната картина на индийския вариант е идентична с останалите щамове. Опити с хамстери обаче показват, че причинява по -сериозно възпаление на белия дроб.

„Съдържа поне две мутации, които представляват интерес за нас. Едната е такава, че му позволява да се разпространява по-добре, а другата се смята, че може да му помага до известна степен да бяга от имунния отговор”, обясни проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН.

От Европейската агенция по лекарствата излязоха със становище, в което посочват, че има обещаващи доказателства, че иРНК ваксините биха могли да неутрализират и индийския вариант на коронавируса. Интересът към имунизацията у нас обаче трябва да се засили, категорични са личните лекари. През последното денонощие са поставени близо 38 000 ваксини, но въпреки това страната ни продължава да е сред тези с най-ниски темпове на ваксинация.