Виржини Виар напуска "Шанел"

Марката остава без творчески директор

Стил
14:07 - 06 Юни 2024
4664
Виржини Виар напуска "Шанел"

Творческият директор на Chanel Виржини Виар напуска модната къща, съобщи Ройтерс, позовавайки се на сайта "Business of Fashion". "Chanel потвърждава напускането на Виржини Виар като артистичен директор на модните колекции след петгодишно сътрудничество, по време на което тя успя да обнови правилата на марката, като същевременно зачиташе творческото наследство на Chanel, и почти тридесет години с нея", се казва в публикацията, която се позовава на изявление на модната къща, изпратено по електронната поща.

Виар, която беше дългогодишен заместник на Карл Лагерфелд, пое поста на главен дизайнер на модната къща през 2019 г. след смъртта му. В публикацията не се споменава потенциален наследник на Виар.

Главният изпълнителен директор на Chanel Лина Наир отхвърли въпросите за евентуална смяна на дизайнера миналия месец, като отбеляза, че при Виар продажбите на прет-а-порте са се увеличили два и половина пъти от 2018 г. Тя каза, че Виар създава модели "много успешно за жени".

Миналия месец компанията обяви, че планира да отвори още магазини в Китай, въпреки че продажбите на луксозните марки за първото тримесечие показаха контрастни резултати за този пазар. Chanel, известна със своите костюми от туид, ватирани чанти и парфюма No. 5q е втората по големина модна марка в света след Louis Vuitton, притежавана от LVMH. Модната къща е собственост на френските братята милиардери Ален и Жерар Вертемер.