Висока избирателна активност е имало при гласуването в САЩ

Сънародниците ни отвъд океана гласуваха в 55 секции в общо 27 щата и окръг Колумбия

Новини
07:31 - 15 Ноември 2021
2247
Висока избирателна активност е имало при гласуването в САЩ

По предварителни данни изборите 2 в 1 по Източното крайбрежие на Съединените щати са преминали при засилен интерес. Като цяло сънародниците ни отвъд океана гласуваха в 55 секции в общо 27 щата и окръг Колумбия, като за разлика от изборите през април и юли секция имаше и в Балтимор в щата Мериленд. 

Според междинните данни от 11 секции в САЩ гласувалите на тези избори са повече от тези на изборите през юли. Гласувалите са повече и от изборите през април, когато бе отбелязана рекордна активност. При огромния интерес през пролетта по данни на ЦИК общият брой на намерените в избирателната кутия действителни гласове е бил над десет хиляди или около 3,5% от българската общност в САЩ, ако съдим по неофициалните данни на МВнР. През юли в САЩ за български парламент гласуваха малко над 8900 души. 

Информацията за останалата част от този вот САЩ се очаква по-късно през деня. 

Във Вашингтон дошлите в секцията в българското посолството заявиха, че са гласували за справяне с корупцията, за прозападната ориентация на страната и за да упражнят важното право на глас. Сред тези, с които разговаряхме, имаше и такива, които бяха обезпокоени от ниската избирателна активност в България. 

Организаторите на изборите в Съединените Щати сега гледат с тревожност към балотажа за изборите за президент. Притесненията са свързани със забавянията на доставките заради пандемията от Ковид-19 и възможността изборните книжа и машините за гласуване да не достигнат до всички секции в САЩ преди крайния за това срок.