Високите лихви и инфлацията ще забавят растежа на световната икономика

Новини
13:38 - 22 Ноември 2022
1145
Високите лихви и инфлацията ще забавят растежа на световната икономика

Световната икономика вероятно ще нарасне леко тази година и още по-слабо догодина, притискана от високите лихви, силната инфлация и войната на Русия срещу Украйна.

Това прогнозира Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от Асошиейтед прес.

Според оценката на експертите от организацитяа световната икономика ще отбележи растеж от едва 3,1 на сто тази година след силния темп от 5,9 на сто през 2021 година.

За 2023 г. прогнозата е дори по-лоша с очакван растеж от само 2,2 на сто.

ОИСР, която обединява 38 страни, прогнозира, че агресивната политика на повишаване на лихвите в опит да се овладее инфлацията, следвана от Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, почти ще спре растежа на американската икономика. Централната банка вече вдигна лихвите си шест пъти тази година със значителни стойности. За най-голямата световна икономика се очаква растеж от 1,8 на сто през 2022 г., което е значително под нарастването с 5,9 на сто миналата година. За 2023 г. прогнозата е за темп от 0,5 на сто, а за 2024 г. - за 1 на сто.

Повечето икономисти очакват САЩ догодина да навлязат в поне лека рецесия, макар прогнозата на ОИСР да не сочи такава. Инфлацията се очаква да остане доста над целевото равнище на УФР от 2 на сто през 2023 г. и поне част от 2024 година.

За 19-те страни от еврозоната ОИСР прогнозира растеж от едва 0,5 на сто догодина преди ускоряване до 1,4 на сто през 2024 година.

Очаква се инфлацията да продължи да парализира Европа с темп от 8,3 на сто за цялата 2022 г. и 6,8 на сто за 2023 г. след едва 2,6 на сто миналата година.

Какъвто и растеж да постигне световната иокономика догодина, то той ще дойде основно от страните с нововъзникващи пазари в Азия, отбелязва ОИСР. Общо според оценките те ще допринесат за три четвърти от световния растеж догодина, докато САЩ и европейските икономики ще буксуват. Икономиката на Индия например се очаква да нарасне с 6,6 на сто тази година и 5,7 на сто догодина.

Икономиката на Китай, която до неотдавна отбелязваше двуцифрен растеж, ще постигне темп от само 3,3 на сто през 2022 г. и 4,6 на сто през 2023 година. Втората по големина икономика в света е разтърсена от слабостта на пазара на недвижими имоти, високите дългови нива и строгата политика на „нулев ковид“, която нарушава търговията.

Подхранвана от държавните разходи и рекордно ниските лихви, световната икономика излезе от рецесията, предизвикана от пандемията в началото на 2020 година.

Възстановяването бе толкова силно, че претовари заводите и пристанища, което доведе до недостиг на стоки и повишаване на цените. Инвазията на Русия в Украйна през февруари наруши търговията с енергийни носители и храни и още повече тласна цените нагоре. 

След десетилетия на ниски цени и свръхниски лихви последиците от хронично високата инфлация и лихви са непредвидими, отбелязва ОИСР.