Висш съдия поема Гърция до изборите

Политическите лидери постигнаха съгласие да се върви към нови избори на 25 юни

Новини
14:18 - 24 Май 2023
2335
Висш съдия поема Гърция до изборите

Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу ще назначи днес висш съдия за служебен министър-председател, който да отведе страната на нови парламентарни избори, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на съобщение на президентството.

Гърция произведе на 21 май общи избори, които управляващата Нова демокрация убедително спечели, но все пак не успя да си осигури парламентарно мнозинство. Партията на премиера Кириакос Мицотакис получи 146 от 300 места в парламента, следвана от СИРИЗА със 71 места, ПАСОК с 41, Гръцката комунистическа партия с 26 и Гръцко решение с 16.  

Днес президентът свика лидерите на петте партии,

които влязоха в новия парламент, на среща в президентския дворец, за да провери интереса им към съставяне на общопартийно правителство. 

Съобщението на президентството показва, че партийните лидери, очаквано, не са дали съгласие за този вариант и Сакеларопулу е предприела следващия ход -

да призове председателя на една от върховните съдебни инстанции в страната - Върховния съд, Държавния съвет и Сметната палата - да състави служебно правителство

до следващите избори, които най-вероятно ще се произведат на 25 юни.

Със задачата ще бъде натоварен Йоанис Сармас, председател на Държавния съвет, уточни Ройтерс. 

Парламентът, който беше избран на 21 май, ще се събере за един ден, най-вероятно на 28 май, за да положат клетва новите депутати и да избере председател и заместник-председатели.