Виталий Кличко води на кметските избори в Киев

Заради заразяването си с коронавируса самият той не можа да гласува

Свят
11:29 - 26 Октомври 2020
1211
Виталий Кличко води на кметските избори в Киев

Кметът на Киев Виталий Кличко води след вчерашните местни избори в украинската столица и се очаква да се яви на балотаж, предаде ДПА.

Според първоначалните прогнози 49-годишният Кличко вчера не е успял да събере необходимите му над 50 процента от гласовете, за да избегне втория тур. Подадените за него бюлетини са около 45 на сто.

Политикът, който в деня преди изборите, обяви, че се е заразил с коронавируса, имаше 19 съперници. 

Изненадващо предшественикът му Александър Попов от проруската партия "Опозиционна платформа" също има надежди да достигне до балотаж. Петдесет и девет годишният Попов е на второ място, далеч зад Кличко с около 9 процента.

Кандидатът на партията на президента Володимир Зеленски "Слуга на народа" Ирина Верешчук и телевизионният водещ Серхий Притула също имат шансове. По-точни резултати за изборната надпревара в 3-милионния град ще има по-късно днес.

Заради заразяването си с коронавируса самият Кличко не можа да гласува. Както съобщи самият кмет, той е добре и работи от дома си.

Балотажът се очаква на 15 ноември.

Кличко е кмет на украинската столица от предсрочните избори преди шест години, когато Украйна свали от власт проруския си президент и се ангажира с политически завой към Запада, отбелязва ДПА.

Кличко е потенциален съперник на Зеленски, който миналата година встъпи в длъжност като президент след голяма изборна победа, но в момента е с падащ рейтинг.

Вчера местни избори имаше и в много други райони на Украйна.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която планираше да осъществи независимо наблюдение на изборите, изрази в доклад в навечерието им доверие "към цялостното произвеждане на изборите и очакване претендентите да могат да агитират свободно". Вчерашните избори за кметства, общински съвети и други органи на местната власт - се разглеждаха като тест за партията на Зеленски "Слуга на народа", кръстена на телевизионно шоу, което направи актьора и комик Зеленски известен.

Кличко, подобно на Зеленски, е прозападен в политическите си позиции, но преди подкрепяше предшественика и съперник на Зеленски, Петро Порошенко, който беше избран през 2014 г. след свалянето от власт на проруския президент Виктор Янукович.

Кличко е заявявал публично амбициите си за президентския пост, но през 2014 г. се отказа от президентската надпревара, за да отстъпи място на кандидатурата на Порошенко. Много хора очакват на следващите президентски избори през 2024 г. Кличко отново да предяви тези си амбиции и да бъде сред претендентите за поста.