Витамин D е част от сложния Covid пъзел

Здраве
11:37 - 25 Март 2022
3833
Витамин D е част от сложния Covid пъзел

Според учените най-новото изследване върху връзката между нивата на витамин D и тежките курсове на COVID, е първото по рода си. Резултатите обаче не доказват, че витамин D предпазва от болестта. Също така те не означават, че можем да заместим ваксините с прием на витамина.

Одобрените ваксини намаляват риска от хоспитализация заради варианта Omikron с до 90 %, особено след бустерна доза.

По-голямата част от витамин D идва от досега на пряка слънчева светлина върху кожата. Но витаминът се намира и в храни като мазни риби, гъби и жълтъци на яйца, а също и в някои хранителни добавки. Нивата на витамин D, по-високи от 20 нанограма на милилитър, се считат за достатъчни за повечето хора според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, пише nationalgeographic.bg.

Резултатите, използвани от изследователите от Университета „Бар-Илан“ и Медицински център „Галилея“, показват положителна връзка между ниските нива на витамин D и тежкия COVID-19, но не и дали дефицитът на витамин D се е появил преди или след като пациентите са се разболели, казват членовете на израелския екип.

Въпреки новите данни от Израел, ние все още не знаем със сигурност дали ниските нива на витамин D действително са причина хората с COVID-19 да развиват сериозни симптоми.

Заболяванията, които могат да доведат до намаляване на нивата на витамин D, също могат да направят хората по-податливи на тежко протичане на COVID-19.

Но израелските изследователи предупреждават, че ниските нива на витамин D са „част от сложния пъзел“, който стои в основата на тежкото протичане на коронавируса, заедно със съпътстващи заболявания, генетично предразположение, хранителни навици и географски фактори. „Нашето изследване налага допълнителни проучвания, изследващи дали и кога добавката на витамин D може да повлияе на хода на заболяването COVID-19 при засегнатите лица“, казват те.